Beogradska filharmonija svira za najmlađe u gradovima Srbije
Beogradska filharmonija će u periodu od 14 – 17. aprila, obradovati mališane iz Valjeva, Smedereva, Obrenovca i Zrenjanina. Najmlađa publika Srbije će imati priliku da u svojim gradovima upozna Beogradsku filharmoniju i uplovi u svet klasične muzike kroz Vivaldijeva Četiri godišnja doba.
U dva termina, od 10 i 12 časova, u lokalnim centrima za kulturu Valjeva, Smedereva, Obrenovca i od 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina – Beogradska filharmonija će najmlađima prezentovati klasičnu muziku na zabavan način, prilagođen njihovom uzrastu.

Kroz najinteresantnije delove iz četiri koncerta Vivaldija, Filharmoničari će pokazivati deci kako se godišnja doba mogu slušati, a ne samo osetiti i primetiti. Četvoro različitih solista iz orkestra Beogradske filharmonije, muzikom će imitirati zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba. Tako će mališani uz violine Jelene Dimitrijević (proleće), Aleksandre Milanović (leto), Vladimira Veljkovića (jesen) i Dušice Mladenović (zima), čuti zov ptica, munje i gromove, potočiće, svirku pastira, lavež pasa, padanje snega itd. Interaktivnu avanturu Četiri godišnja doba predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o „čika“ Antoniju Vivaldiju.
Beogradska filharmonija, u saradnji sa lokalnim centrima za kulturu, deci poklanja ove koncerte. Edukacija najmlađe publike i decentralizacija su strateški ciljevi Beogradske filharmonije. Cilj ovakve vrste programa je da što veći broj dece dobije priliku da se upozna sa orkestrom, pogotovo najmlađi kojima je Beograd daleko. (Saopštenje za medije Beogradske filharmonije).

Na oba smederevska koncerta odazvalo se više zainteresovanih nego što dozvoljavaju kapaciteti Velike dvorane Centra za kulturu Smederevo. Pokušali smo da izađemo u susret svim zainteresovanima, međutim izvesna ograničenja su neizbežna (700 mesta), ali ipak, jedan manji broj dece smestićemo i na samu binu sa muzičarima, baš kao što su to radili i u Beogradskoj filharmoniji na koncertima. Želja nam je da što više najmlađih smederevaca uživa u ovom, vrhunskom muzičkom događaju. Bilo je interesovanja i iz drugih mesta, iako ih nismo posebno obaveštavali o ovom koncertu. Žao nam je što i njima nismo mogli da izađemo u susret. Ipak, nadamo se da će uskoro biti prilike za nova, slična druženja.