ZVEZDA JE ROĐENA (DDF)
U okviru programa  „Dan domaćeg filma“  u petak 7. novembra sa početkom u 18 sati u Bioskopskoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biće održana projekcija  dugometražnog dokumentarnog filma  „Zvezda je rođena“ prema scenariju i u režiji Vanje Kovačević.

Film  „Zvezda je rođena“  je autobiografska priča o ostvarivanju vlastitih snova, o ratu protiv samog sebe i o pobedi. O muzici, ali pre svega o ritmu. Autor i protagonista filma, Vanja, koja se profesionalno bavi filmom,  odlučuje da ostvari od detinjstva prisutan san – da nauči da svira bubnjeve. Inspirisana pesmom  „Rođen za scenu“  benda  „The Decemeberists“  ona postavlja sebi ultimatum tako što zakazuje koncert . Pred njom je devet i po meseci proba sumnji, nada, očaja i euforije. Film prikazuje proces biranja i konačnog sastavljanja benda koga je Vanja odlučila da oformi, probe novosnovanog sastava, napredak u vežbanju i, konačno, uspeh i koncert u Beogradu.

Dokumentarni film  „Zvezda je rođena“ dobio je podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Snimljen je HD tehnikom na lokacijama u Beogradu i Berlinu gde je napravljen intervju sa članovima benda  „The Decemeberists”  i gde su snimljeni kadrovi sa njihovog koncerta.

Nakon projekcije održaće se razvor sa autorkom filma.

 

 

Vanja Kovačević diplomirala je na Katedri za filmsku i TV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove. Film „Zvezda je rođena“ njen je prvi dugometražni dokumentarac. Montirala je preko 70 muzičkih spotova i  TV reklama,  brojne televizijske serije i kratke igrane filmove, kao i dugometražni igrani film  „The box“. Trenutno snima svoj drugi dugometražni igrani film „Supernova”. Jedan je od osnivača i koordinator programa „Filmkulture“ , udruženja za edukaciju u oblasti audiovizulene kulture.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Program Dan domaćeg filma pokrenut je na inicijativu Filmskog centra Srbije u saradnji sa ogranizacijom „Filmkultura“. Ovo je poslednji film koji se prikazuje u okviru ovog programa.