КАМЕЛЕОН: КАКО МИСЛИТИ ЉУДСКУ ЖИВОТИЊУ
У уторак 25. март, у оквиру научно-образовног програма Центра за културу Смедерево одржаће се трибина под називом „Камелеон: Како мислити људску животињу“.

 

На линији разарања и демаскирања саморазумљивости везаних за природу човека и његову позицију у свету, трибина је посвећена изазовима критичке мисли о човеку, проблемима могућности одређења човека као „камелеонске“ фигуре, као ентитета без јасно дефинисане суштине. Оцртавање пута филозофског и цивилизацијског искуства од питања „Шта је човек?“ до бизарног и по хуманизам субверзивног упита о томе „да ли заиста човек постоји“, мотив позиционираности човека између божанског и животињског, тематизовање односа људског и анималног, проход кроз поље метафизике сувереног субјекта и са њим у вези профилисање импулса „прождирања“ који тежи у односу према истанци Другог, према свету, асимилицији, идентификовању – то су елементи садржине која ће бити артикулисана током гостовања афирмисаног истраживача филозофско-антрополошке проблематике. Предавач је филозоф мр Предраг Крстић са Института за филозофију и друштвену теорију. Добитник је престижне награде „Никола Милошевић“ 2009. године, за дело „Филозофска животиња“. Награду додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

 

Модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма. Предавање ће се одржати у Концертној дворани са почетком у 19:00 часова, а улаз је слободан.