LAUREATI 31. NUŠIĆEVIH DANA SU ROĐENDAN GOSPODINA NUŠIĆA I GOSPOĐA MINISTARKA, GORAN JEVTIĆ I VLASTA VELISAVLjEVIĆ
Najbolja predstava po oceni stručnog žirija 31. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu je „Rođendan gospodina Nušića u režiji Nebojše Bradića, po tekstu Dušana Kovačevića, a u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Najvišu ocenu publike 4,83 dobila je predstava „Gospođa ministarka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, prema dramskom tekstu Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Novoustanovljenu nagradu za najuspešnije glumačko ostvarenje festivala, nazvanu imenom pozorišnog kritičara i dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“, Milosava Buce Mirkovića, koji je preminuo prošle godine, žiri je dodelio Goranu Jevtiću za ulogu Živke u predstavi „Gospođa ministarka“, proglašenu najboljom od strane smederevske festivalske publike.

Stručni žiri u sastavu Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj, predsednik žirija i članovi Jelica Sretenović, dramska umetnica i Dragoslav Mandić, profesor književnosti iz Smedereva odluke o najboljoj predstavi i najboljem glumcu festivala doneo je jednoglasno.

U festivalskom programu 31. „Nušićevih dana“, odigrano je šest predstava: „Rođendan gospodina Nušića u režiji Nebojše Bradića, po tekstu Dušana Kovačevića, a u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda,Gospođa ministarka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, prema dramskom tekstu Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, Prevaranti“ u režiji Vide Basare, po tekstu Vide Basare i Petra Jakonjića, u produkciji agencije Ave Serbia i Pozorišta Slavija iz Beograda, Hajduci po delu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Darijana Mihajlovića, a u izvođenju Omladinskog pozorišta Dadov iz Beograda, Anđeli čuvari reditelja Veljka Mićunovića, prema tekstu Staše Koprivice, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta i „Gospođa ministarka u režiji Radoslava Milenkovića, prema delu Branislava Nušića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Vlastimir Vlasta Velisavljević, dramski umetnik iz Beograda, ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru. Doajen srpskog glumišta je dvadeset peti laureat ovog visokog priznanja, u godini jubileja, kada se obeležava 150 godina od rođenja velikog srpskog komediografa. Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu Svetlana Bojković, dramska umetnica iz Beograda, predsednik, i članovi Svetozar Rapajić, profesor režije na FDU u Beogradu i profesor glume na Prištinskom univerzitetu i mr Tatjana Lazarević Milošević, profesor književnosti iz Smedereva.

 

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, nakon čega će biti izvedena predstava „Ne šetaj se gola!“ u kojoj, pored ovogodišnjeg dobitnika Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Vlaste Velisavljevića, igraju još i Milan Lane Gutović, koji je ovo visoko festivalsko priznanje dobio 2005. godine, zatim Ana Sakić, Milan Tomić i Borivoje Nenić.

 

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Smederevo. Festival su pomogli Banka Inteza, Telekom Srbija, DDOR Novi Sad i drugi.

 


GLUMAČKO OSTVARENjE VEČERI

 

Ove godine, Nagradu za glumačko ostvarenje večeri, u festivalskom programu 31. „Nušićevih dana“ dobili su Dragan Petrović Pele, za ulogu Spasoja u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“, koja mu je treća po redu, a svoju prvu Goran Jevtić, za ulogu Živke u predstavi „Gospođa ministarka“. Svoju drugu nagradu za glumca večeri dobio je Milorad Mandić Manda, za ulogu Ljubivoja u predstavi „Prevaranti“. Marko Živić, dobio je ove godine dve nagrade za glumačko ostvarenje večeri, za uloge Sime Gluvaća, u predstavi „Hajduci“ i za ulogu Raše, u predstavi Anđeli čuvari. Ukupno ih je dobio tri do sada na „Nušićevim danima“. Novosadskoj glumici Sanji Ristić Krajnov, ova nagrada je takođe treća, a pripala joj je za ulogu Anke, služavke u predstavi Gospođa ministarka.

Na osnovu prebrojanih glasova publike, Nagradu za glumačko ostvarenje večeri, u pretfestivalskom delu 31. „Nušićevih dana“, dobili su Ljubomir Denić, za ulogu Srete u predstavi „Narodni poslanik“ u režiji Miloša Jagodića, po delu Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi,  Branko Antonić, za ulogu Govornika u predstavi „Stradija po motivima iz pripovedaka Radoja Domanovića, u dramatizaciji, adaptaciji i režiji Miroslava Trifunovića, a u izvođenju Gradskog pozorišta „Abrašević“ iz Valjeva i Danijela Lalović, za ulogu Feme u predstavi „Pokondirena tikva“, po motivima iz dela Jovana Sterije Popovića, u režiji Nataše Balog Brakus, i u izvođenju Dramskog studija „Atelje mladih“ iz Pančeva.

Smederevska publika bira glumca večeri od 1995. godine, kome se dodeljuje Nagrada publike za glumačko ostvarenje. Nagrada je Plaketa sa likom Branislava Nušića, rad mr Vlaste Filipovića.

 

 

OCENA PUBLIKE

 

Na osnovu prebrojanih glasova publike, u festivalskom programu 31. „Nušićevih dana“, najbolju prosečnu ocenu 4,83 dobila je predstava „Gospođa ministarka u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Predstava „Rođendan gospodina Nušića u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda,  dobila je prosečnu ocenu 4,69. Predstava „Anđeli čuvari“ u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta dobila je prosečnu ocenu 4,63. Predstava „Prevaranti“ u produkciji agencije Ave Serbia i Pozorišta Slavija iz Beograda dobila je prosečnu ocenu 4,35. Predstava „Gospođa ministarka u režiji Radoslava Milenkovića u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada,   dobila je prosečnu ocenu 4,15. Predstava „Hajduci u izvođenju Omladinskog pozorišta Dadov iz Beograda dobila je prosečnu ocenu 3,83. Nušićeva nagrada za najbolju predstavu na osnovu glasova publike dodeljuje se od 2007. godine.