ЛАУРЕАТИ 31. НУШИЋЕВИХ ДАНА СУ РОЂЕНДАН ГОСПОДИНА НУШИЋА И ГОСПОЂА МИНИСТАРКА, ГОРАН ЈЕВТИЋ И ВЛАСТА ВЕЛИСАВЉЕВИЋ
Најбоља представа по оцени стручног жирија 31. Позоришног фестивала „Нушићеви дани“ у Смедереву је „Рођендан господина Нушића у режији Небојше Брадића, по тексту Душана Ковачевића, а у извођењу Звездара театра из Београда. Највишу оцену публике 4,83 добила је представа „Госпођа министарка у режији Татјане Мандић Ригонат, према драмском тексту Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта „Бошко Буха“ из Београда. Новоустановљену награду за најуспешније глумачко остварење фестивала, названу именом позоришног критичара и дугогодишњег сарадника фестивала „Нушићеви дани“, Милосава Буце Мирковића, који је преминуо прошле године, жири је доделио Горану Јевтићу за улогу Живке у представи „Госпођа министарка“, проглашену најбољом од стране смедеревске фестивалске публике.

Стручни жири у саставу Братислав Петковић, драмски писац и редитељ, председник жирија и чланови Јелица Сретеновић, драмска уметница и Драгослав Мандић, професор књижевности из Смедерева одлуке о најбољој представи и најбољем глумцу фестивала донео је једногласно.

У фестивалском програму 31. „Нушићевих дана“, одиграно је шест представа: „Рођендан господина Нушића у режији Небојше Брадића, по тексту Душана Ковачевића, а у извођењу Звездара театра из Београда,Госпођа министарка у режији Татјане Мандић Ригонат, према драмском тексту Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта „Бошко Буха“ из Београда, Преваранти“ у режији Виде Басаре, по тексту Виде Басаре и Петра Јакоњића, у продукцији агенције Ave Serbia и Позоришта Славија из Београда, Хајдуци по делу Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Даријана Михајловића, а у извођењу Омладинског позоришта Дадов из Београда, Анђели чувари редитеља Вељка Мићуновића, према тексту Сташе Копривице, у извођењу Београдског драмског позоришта и „Госпођа министарка у режији Радослава Миленковића, према делу Бранислава Нушића, у извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада.

Властимир Власта Велисављевић, драмски уметник из Београда, овогодишњи је добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу – комичару. Доајен српског глумишта је двадесет пети лауреат овог високог признања, у години јубилеја, када се обележава 150 година од рођења великог српског комедиографа. Једногласну одлуку донео је трочлани жири у саставу Светлана Бојковић, драмска уметница из Београда, председник, и чланови Светозар Рапајић, професор режије на ФДУ у Београду и професор глуме на Приштинском универзитету и мр Татјана Лазаревић Милошевић, професор књижевности из Смедерева.

 

Награде ће добитницима бити уручене вечерас у Великој дворани Центра за културу Смедерево, након чега ће бити изведена представа „Не шетај се гола!“ у којој, поред овогодишњег добитника Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, Власте Велисављевића, играју још и Милан Лане Гутовић, који је ово високо фестивалско признање добио 2005. године, затим Ана Сакић, Милан Томић и Боривоје Ненић.

 

Покровитељи фестивала су Министарство културе Републике Србије и Град Смедерево. Фестивал су помогли Банка Интеза, Телеком Србија, ДДОР Нови Сад и други.

 


ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ ВЕЧЕРИ

 

Ове године, Награду за глумачко остварење вечери, у фестивалском програму 31. „Нушићевих дана“ добили су Драган Петровић Пеле, за улогу Спасоја у представи „Рођендан господина Нушића“, која му је трећа по реду, а своју прву Горан Јевтић, за улогу Живке у представи „Госпођа министарка“. Своју другу награду за глумца вечери добио је Милорад Мандић Манда, за улогу Љубивоја у представи „Преваранти“. Марко Живић, добио је ове године две награде за глумачко остварење вечери, за улоге Симе Глуваћа, у представи „Хајдуци“ и за улогу Раше, у представи Анђели чувари. Укупно их је добио три до сада на „Нушићевим данима“. Новосадској глумици Сањи Ристић Крајнов, ова награда је такође трећа, а припала јој је за улогу Анке, служавке у представи Госпођа министарка.

На основу пребројаних гласова публике, Награду за глумачко остварење вечери, у претфестивалском делу 31. „Нушићевих дана“, добили су Љубомир Денић, за улогу Срете у представи „Народни посланик“ у режији Милоша Јагодића, по делу Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта „Бата Булић“ из Петровца на Млави,  Бранко Антонић, за улогу Говорника у представи „Страдија по мотивима из приповедака Радоја Домановића, у драматизацији, адаптацији и режији Мирослава Трифуновића, а у извођењу Градског позоришта „Абрашевић“ из Ваљева и Данијела Лаловић, за улогу Феме у представи „Покондирена тиква“, по мотивима из дела Јована Стерије Поповића, у режији Наташе Балог Бракус, и у извођењу Драмског студија „Атеље младих“ из Панчева.

Смедеревска публика бира глумца вечери од 1995. године, коме се додељује Награда публике за глумачко остварење. Награда је Плакета са ликом Бранислава Нушића, рад мр Власте Филиповића.

 

 

ОЦЕНА ПУБЛИКЕ

 

На основу пребројаних гласова публике, у фестивалском програму 31. „Нушићевих дана“, најбољу просечну оцену 4,83 добила је представа „Госпођа министарка у извођењу Позоришта „Бошко Буха“ из Београда. Представа „Рођендан господина Нушића у извођењу Звездара театра из Београда,  добила је просечну оцену 4,69. Представа „Анђели чувари“ у извођењу Београдског драмског позоришта добила је просечну оцену 4,63. Представа „Преваранти“ у продукцији агенције Ave Serbia и Позоришта Славија из Београда добила је просечну оцену 4,35. Представа „Госпођа министарка у режији Радослава Миленковића у извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада,   добила је просечну оцену 4,15. Представа „Хајдуци у извођењу Омладинског позоришта Дадов из Београда добила је просечну оцену 3,83. Нушићева награда за најбољу представу на основу гласова публике додељује се од 2007. године.