LEPOTICA LINEJNA
Boravak u prostoru nataloženih frustracija, atmosfera sredine zaražene besperspektivnošću, prisustvo preteće tenzije u interakciji likova – to su svojstvenosti umetničkog i doživljajnog ambijenta predstave „Lepotica Linejna“ u koprodukciji ART TEME iz Beograda i Kruševačkog pozorišta. Scensko delo nastalo na osnovu teksta istaknutog irskog dramskog pisca Martina Makdone, u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića, u vrlo dramatičnim tonovima predočava pogubne i destruktivne tokove uzajamnog delovanja i agoniju uronjenosti u element nedostatka ljubavi i izneveravanja ili sputavanja čovekove potrebe za srećom. Patološki odnosu između majke (Ljiljana Stjepanović) i kćeri (Jelena Stajkovac) u kolotečini irske zabiti, kao toposa ograničenosti, zatrovanosti nezadovoljstvom, ustajalosti u civilizacijskom i mentalnom pogledu, kulminira u uskraćivanju kćeri od strane majke najveće šanse za odlazak iz sirotinjske sredine, za ulazak u širi krug životnih iskustava, kao i za realiziciju na ljubavnom planu. Dom koji bi trebalo da čuva značenje utočišta, porodičnog gnezda, dobronamernosti, u „Lepotici Linejni“ je mesto opresije i mržnje u kome, naposletku, ostaje samo očaj.

Predstava tematizuje i univerzalno prepoznatljivi sukob motiva, razapetost između zavičaja u kome se ne vidi mogućnost za obezbeđivanje egzistencije i odlaska u drugu sredinu gde se trpi teret iskustva otuđenosti. Ta dilema karakteristična je za lik Pata Dulija koga tumači Dejan Tončić. Četvoročlanoj glumačkoj postavi „Lepotice Linejne“ pripada i Nikola Rakić koji je na sceni otelotvorio lik Reja Dulija, čiji nam razvoj tokom predstave otkriva slojeve bremenite agresivnim porivima i govori o akumuliranom besu u svakodnevici primitivne sredine.

Upečatljivosti kompletnog programa doprineo je i nadahnuti nastup renomiranog benda „Neverne bebe“ čiji je lider Milan Đurđević komponovao muziku za predstavu, kao tonski manifest uznemirujuće drame.

Na repertoaru festivala „Teatar u tvrđavi“ večeras je kultni komad Radoslava Pavlovića „Mala“, melodrama o životu malih ljudi na marginama društva. Igraju ga glumci Narodnog pozorišta u Nišu. Mali grad Smederevske tvrđave, 21.00 sat.