NIK KEJV 2
Programsko veče u sredu 26. novembra u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo ponudiće drugi blok  izlaganja o stvaralačkoj karijeri i umetničkom razvoju kantautora, muzičara i pisca Nika Kejva uz odgovarajuće video priloge. Kako ukazuje Mićun Ristić, kritičar pop kulture koji će u prgramu  ROK PESNICI- NIK KEJV II biti vodič kroz umetnički svet, osobenosti izraza Nika Kejva, kroz njegovo poimanje života, ljubavi, religije i smrti, krajem osamdesetih Kejv je sklopio Stari zavet i otvorio Novi; doživljaj Hrista ublažio je kletve koje je upućivao svetu. Likovi na koje je Nik  do tada oslanjao svoje tamne i pustošeće uvide – Ubica, Elvis, Stari bluzer, Robijaš – povukli su se u stranu. Ostavili su ga da sam, smirenijim tonom svodi račune sa bogom, ženom i sa samim sobom. U par navrata, taman kada bi se učinilo da ga potraga za neuhvatljivom melanholijom  Velike ljubavne pesme i disciplinovan izraz vode u manirizam, on je pravio nepredvidljive iskorake.

Nik Kejv je tokom svog stvaralačkog trajanja  u kome  se prepliću muzika i književnost  radio na muzičkim albumima sa bendovima  Birthday party (1973- 1984) i The bad seeds (od 1984. do danas) sa kojim je snimio 15 studijskih albuma. U muzičkim aranžamanima uočljivi su uticaji eksperimentalnog roka, post-panka, bluza. Svoje pesme objavio je u zbirkama „King ink I“ i „King ink II“, a autor je i dva romana: „I magarica ugleda anđela“ i „Smrt zeke Monroa“. Bio je angažovan i kao filmski scenarista.

 

 

Kritičar pop kulture Mićun Ristić poznat je po serijama predavanja o savremenoj avangardnoj muzici, roku, džezu kao i o kulturnim tendencijama savremenog sveta. Potpisnik je tekstova u brojnim časopisima, a značajan doprinos dao je na radiju i TV Politici. Na radiju SKC uređivao je emisiju BLACK MARKET sa Sašom Markovićem.

Moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu. Program počinje u 18.30, a ulaz je slobodan.