НИК КЕЈВ 2
Програмско вече у среду 26. новембра у Концертној дворани Центра за културу Смедерево понудиће други блок  излагања о стваралачкој каријери и уметничком развоју кантаутора, музичара и писца Ника Кејва уз одговарајуће видео прилоге. Како указује Мићун Ристић, критичар поп културе који ће у прграму  РОК ПЕСНИЦИ- НИК КЕЈВ II бити водич кроз уметнички свет, особености израза Ника Кејва, кроз његово поимање живота, љубави, религије и смрти, крајем осамдесетих Кејв је склопио Стари завет и отворио Нови; доживљај Христа ублажио је клетве које је упућивао свету. Ликови на које је Ник  до тада ослањао своје тамне и пустошеће увиде – Убица, Елвис, Стари блузер, Робијаш – повукли су се у страну. Оставили су га да сам, смиренијим тоном своди рачуне са богом, женом и са самим собом. У пар наврата, таман када би се учинило да га потрага за неухватљивом меланхолијом  Велике љубавне песме и дисциплинован израз воде у маниризам, он је правио непредвидљиве искораке.

Ник Кејв је током свог стваралачког трајања  у коме  се преплићу музика и књижевност  радио на музичким албумима са бендовима  Birthday party (1973- 1984) и The bad seeds (од 1984. до данас) са којим је снимио 15 студијских албума. У музичким аранжаманима уочљиви су утицаји експерименталног рока, пост-панка, блуза. Своје песме објавио је у збиркама „King ink I“ и „King ink II“, а аутор је и два романа: „И магарица угледа анђела“ и „Смрт зеке Монроа“. Био је ангажован и као филмски сценариста.

 

 

Критичар поп културе Мићун Ристић познат је по серијама предавања о савременој авангардној музици, року, џезу као и о културним тенденцијама савременог света. Потписник је текстова у бројним часописима, а значајан допринос дао је на радију и ТВ Политици. На радију СКЦ уређивао је емисију BLACK MARKET са Сашом Марковићем.

Модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу. Програм почиње у 18.30, а улаз је слободан.