Otvoreni 31. Nušićevi dani
U smederevskom Centru za kulturu Smederevo u ponedeljak su otvoreni 31. Nušićevi dani, koji se ove godine održavaju u znaku obeležavanja 150 godina od rođenja našeg velikog komediografa.

Svečano otvaranje manifestacije počelo je tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću. Vence su, ispred Grada Smedereva, položili zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, delegacije Centra za kulturu i Kola srpskih sestara.

Povodom velikog jubileja, organizovana je fotodokumentarna izložba o Nušićevom životu i delu, autora dr Dragane Čolić Biljanovski i Mirjane Odavić, savetnika u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, pod nazivom Nušić na beogradskim scenama.

Otvarajući manifestaciju, predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, poželeo je pozorišnim delatnicima dodatni umetnički impuls kako bi Festival održao visok profesionalni nivo, a Smederevcima da uživaju u ovogodišnjim izvođenjima Nušićevih dela.

U okviru ciklusa Nušićevi laureati, odigrana je predstava Gospođa Roza, u kojoj je glavnu ulogu tumačila dobitnica Nušićeve nagrade glumcu komičaru za 2006. godinu, jedinstvena Jelisaveta Seka Sablić, uz veliku pomoć malog Miloša Klanščeka.

Ove godine Srbija slavi 150 godina od rođenja našeg velikog komediografa, a proslava obeležavanja jubileja počinje upravo na smederevskim Nušićevim danima koji se ove godine organizuju 31. put i trajaće do 17. aprila, kada je program dodele festivalskih nagrada.

U takmičarskom programu, koji počinje 11. aprila izvođenjem najnovijeg komada Dušana Kovačevića Rođendan gospodina Nušića, biće odigrano šest predstava po izboru selektora.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture i Grad Smederevo, a pokrovitelji programa obeležavanja 150 godina od rođenja Branislava Nušića su Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica srpska.

 

 

www.smederevo.org.rs