Отворени 31. Нушићеви дани
У смедеревском Центру за културу Смедерево у понедељак су отворени 31. Нушићеви дани, који се ове године одржавају у знаку обележавања 150 година од рођења нашег великог комедиографа.

Свечано отварање манифестације почело је традиционалним полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу. Венце су, испред Града Смедерева, положили заменик градоначелника Бојан Теофиловић и председник Скупштине града Бранче Стојановић, делегације Центра за културу и Кола српских сестара.

Поводом великог јубилеја, организована је фотодокументарна изложба о Нушићевом животу и делу, аутора др Драгане Чолић Биљановски и Мирјане Одавић, саветника у Музеју позоришне уметности Србије, под називом Нушић на београдским сценама.

Отварајући манифестацију, председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, пожелео је позоришним делатницима додатни уметнички импулс како би Фестивал одржао висок професионални ниво, а Смедеревцима да уживају у овогодишњим извођењима Нушићевих дела.

У оквиру циклуса Нушићеви лауреати, одиграна је представа Госпођа Роза, у којој је главну улогу тумачила добитница Нушићеве награде глумцу комичару за 2006. годину, јединствена Јелисавета Сека Саблић, уз велику помоћ малог Милоша Кланшчека.

Ове године Србија слави 150 година од рођења нашег великог комедиографа, а прослава обележавања јубилеја почиње управо на смедеревским Нушићевим данима који се ове године организују 31. пут и трајаће до 17. априла, када је програм доделе фестивалских награда.

У такмичарском програму, који почиње 11. априла извођењем најновијег комада Душана Ковачевића Рођендан господина Нушића, биће одиграно шест представа по избору селектора.

Покровитељи овогодишњег фестивала су Министарство културе и Град Смедерево, а покровитељи програма обележавања 150 година од рођења Бранислава Нушића су Српска академија наука и уметности и Матица српска.

 

 

www.smederevo.org.rs