РАДИОНИЦА МАЛИ ФИЛМ 2
У оквиру едукативног програма МАЛИ ФИЛМ, покренутог на иницијативу Филмског центра Србије и организације „Филмкултура“ која је усмерена на едукацију у области аудиовизуелних уметности,  4. и 5. октобра 2014. у Центру за културу Смедерево одржаће се радионице за децу и младе, намењене узрасту од 5 до 14 година. Предстојећи сусрет инструктура из организације ФИЛМКУЛТУРА са смедеревским предшколцима и основцима биће друго креативно дружење у оквиру програма МАЛИ ФИЛМ који је у Смедереву започео сетом радионица у мају ове године.

Ради се о програму који има за циљ популаризацију филмске уметности међу децом, подстицање креативности и радозналости и стварање критичког односа према ономе што се конзумира. Главна идеја целокупног пројекта је да створи прилику за креативно изражавање деце, као и да се направи простор за њихова запажања, ставове, недоумице и осећања према бројним аудиовизуелним садржајима са којима свакодневно долазе у контакт. Током бесплатних радионица кроз низ наменски осмишљених игара, вежби, примера и разговора, деца се упућују на самостално долажење до закључака и на активно учешће у процесу стварања.

Радионице су прилагођене узрасту и расподељене према три старосне групе:

- Предшколски узраст (5-6 година)

- Узраст нижих разреда основне школе (7-10 година), од првог до четвртог разреда

- Узраст виших разреда основне школе (11-14 година),  од петог до осмог разреда

Свака група би требало да има максимално 15-оро деце.

Према предложеној сатници програма рад са ученицима предшколског узраста  трајао би од 10 до 12 сати (са получасовном паузом за ужину), са узрастом нижих разреда основне школе едукатори би радили од 13 сати до 15 сати и 30 минута (са получасовном паузом за ужину), а рад са узрастом виших разреда основне школе планиран је за период од 16 сати и 30 минута до 20 сати (уз получасовном паузом за ужину).

Фокус програма „Филмкултуре“ је на деци и омладини, а поготову на њиховом увођењу у културу аудиовизулених медија. Филмкултура такође подстиче и усавршавање и повезивање аутора и професионалаца из области аудиовизуелних уметности, са посебним нагласком на филмску делатност, а водећа идеја ове организације је да се поврати култура одласка у биоскопе и афирмација аудиовизуелних садржаја уопште, те да међу публиком рашири теоријска знања из наведених области.

Апелујемо на заинтересоване да пошаљу пријаве најкасније до понедељка 29. септембра у 13.00 сати.

Пријаве се могу послати на е-mail адресу: marko.cvetkovic@arhiva.sdkultura.org.rs, а заинтересовани се могу пријавити и путем телефона 026/640 360; 064 82 95 334.