СПЕКТАКЛ ЛАБУДОВО ЈЕЗЕРО ЦАРСКОГ РУСКОГ БАЛЕТА ДОЛАЗИ У СМЕДЕРЕВО!
Након што је оборио све рекорде у посећености широм Европе, прослављени руски ансамбл, Царски руски балет, 1. фебруара, представи ће се и публици у Смедереву са најпопуларнијим и најлиричнијим балетом на свету „Лабудово језеро“. Солисти на на представи у Смедереву су звезде Бољшој театра, Лина Севелиова (Одета) и Нариман Бекжанов (Принц Зигфрид). Покровитељ концерта је Град Смедерево.

 

Једну од најпознатијих светских балетских трупа – Руски царски балет основао је 1994. године Гедеминас Таранда, бивши солиста Бољшој театра на иницијативу легендарне балерине Маје Плисецкаје која је уједно и почасна директорка овог балетског ансамбла. Данас има 45 чланова који долазе из најбољих балетских школа Москве и Перма, а многи од њих су и чланови Бољшој театра. Ансамбл је готово непрестано на турнејама, али истовремено одржавају представе у Novaya оперском позоришту у Москви. Многе чувене руске балетске звезде сарађују са овим ансамблом. Међу њима су: Људмила Семениака, Е. Андриенко, (Сан Франциско Балет), М. Кулик, Ф. Рузхиматов, (Марински Театар)… Чланови овог балета се баве првенствено класичним балетом, али у свом раду све више уважавају модерни плес и савремене стилове.

Руски царски балет је члан Европског културног центра и под патронатом је Европског парламента, а сам Гедеминас Таранда је један од оснивача Европског културног центра.

 

 

„Лабудово језеро“ је балет у 4 чина који је компоновао Петар Иљич Чајковски. Принц Зигфрид заљубљује се у Одету, краљицу лабудова која је под клетвом злог чаробњака Ротбартa. Принц јој обећава да ће се вратити по њу и спасити је, али чаробњакова ћерка Одилија води принца на погрешан пут.

Како се расплиће прича и што се догађа с љубавним паром можете видети уживо, јер Царски руски балет долази да  изведе балетски и уметнички спектакл „Лабудово језеро“ у Смедерево, у Великој дворани Центра за културу, 1. фебруара 2014. године, у 20 сати. Руски царски балет изводи „Лабудово језеро“’ Петра Илича Чајковског, по кореографији чувеног Паријуса Петипе. Солисти на овом догађају су звезде Бољшој театра, Лина Севелиова (Одета) и Нариман Бекжанов (Принц Зигфрид).

Улазнице по цени од 1000 и 1500 динара су у продаји на.Билет сервису Центра за културу и продајним местима ЕВЕНТИМА.

Покровитељ концерта је Град Смедерево.