УРА! ПатосОФФирање 10
-Уметност, рад, акција-
Позориште ПАТОС из Смедерева од 27. јуна до 5. јула организује десети Међународни мултимедијални фестивал ПАТОСоффИРАЊЕ.
Фестивал ће се одржавати на улицама, трговима и градским пешачким зонама, као и у просторима Центра за културу Смедерево. Целодневне активности укључују улични театар и представе признатих позоришта из Србије и иностранства, перформансе, изложбе, уметничке радионице, концерте и клупске вечери у којима учествује преко 200 извођача.
Улога сценских и других уметности мења се у складу са друштвеном стварношћу. Покретачка функција и усмеравање укуса повлачи и посебну одговорност уметника. Таква оријентација је императив када стваралаштво прети да се изолује и постане само себи сврха. ,,Уметност, рад, акција!“ мото је који упућује на нашу опредељеност ка уметности која је делатна, окренута ка реалности свакодневице али и општијих духовних кретања.
Програм фестивала је тематски уоквирен извођењима посвећеним обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата. Дан отварања почиње приказивањем филма Радио-телевизије Србије ,,Милунка Савић – хероина Великог рата’’ у Истројиском архиву, а фестивал затвара монодрама ,,Челичне ратнице – Жене добровољци у Првом светском рату’’. У знаку јубилеја је и добар део програма, где гостују трупе које такође ове године прослављају своје јубилеје рада.
Активно и усмерено деловање уметности огледа се у бројним програмима посвећеним жаришним тачкама савременог друштва. Области од посебног значаја су образовање, које последњих година пролази кроз бројна превирања; и васпитање чија се криза огледа у вишеструким неразумевањима која резултују дискриминторским односом младих једних према другима. С обзиром на то, одабран је низ радова који преблематизују ове теме. У склопу програма издвајају се циклуси различитих уметничких облика које се баве образовањем и маргинализованим групама. ПАТОСоффИРАЊЕ ће такође, по трећи пут, представити својим грађанима ,,Живу библиотеку”, остварену у сарадњи са Саветом Европе и Канцеларијом поверенице за заштиту равноправности Републике Србије. Посетиоци ће поново моћи да кроз разговор са људима чији животи заиста јесу књиге, сазнају нешто више о њиховим причама, али и о себи и свакодневним предрасудама. Како је фестивал мултимедијалног карактера, извођења су представе, перформанси, изложбе, трибине, филмови…
Извођачке уметности не би могле да делују на друштво, нити да остваре комуникацију са средином без новинара и новинских кућа који свој рад посвећују култури и уметности. На самом отварању фестивала, новинарима ће се доделити по први пут награда ,,Нико Гароне’’ за посебно ангажовање у култури Смедерева и Србије.
Садржај фестивала није исцрпљен овим програмима. Ове године посетиоци фестивала ће имати прилику да се упознају и уживају у свежим представама из Србије и Европе.
Ове године фестивал су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Смедерево, фондације ТРАГ, УСАИД, Институте фор Сустаинабле Цоммунутиес, канцеларије Савета Европе и Поверенице за равноправност. Сталну подршку фестивалу од оснивања пружају Центар за културу Смедерево и удружење БАЗААРТ из Београда.
ПатосОФФирање 10 се прикључује подршци поплављеним подручјима, те ће улаз за оне који се одвијају у Центру за културу Смедерево бити послата порука на број 1003. Програми на тргу и градским шеталиштима су слободни.