ЧОВЕК, СТВАРАЊЕ, ПРИРОДА
У среду, 12. новембра, у оквиру научно-образовног програма Центра за културу Смедерево биће уприличен сусрет са оснивачем уметничке и еко комуне „Породица бистрих потока“, мултимедијалним уметником Божидарем Мандићем, са темом „Човек, стварање, природа“. Тема која увезује у тројство човека, стварање и природу и осветљава њихову саприпадност посвећена је светоназору, животним и стваралачким принципима које Божидар Мандић кроз свој рад и начин живота афирмише. Као пионирски пункт повратка природи на домаћем терену од 1977. године „Породица бистрих потока“ негује вредности естетике, етике, екологије, осећајности, љубави према животу и слободи.  Рад у сфери театра, књижевног и ликовног израза Божидар Мандић види не као дидактичан већ као парадигматичан у смислу вере у унутрашњи глас појединца и у стваралачке могућности које превазилазе дехуманизујући, отуђујући, контаминирани свет, некритички поистовећиван са амбијентом цивилизацијског прогреса. Еманципација личности, виталност и надахнуће у интезивном и непосредном додиру са Природом које заговара  Божидар Мандић настојећи у протеклих 37 година да „Породицу бистрих потока“ одржи као упориште људског достојанства, креативне енергије и хармоније са природним елементима, припадају корпусу кључних изазова за савременог човека и дају алтернативу дистопијском сценаријима укорењеним у савременим цивилизацијским кретањима.

„Породица бистрих потока“ привлачи током године бројне уметнике, духовне авантуристе, интелектуалце. Међу истакнутим личностима културног живота Србије у кругу „Породице бистрих потока“ боравили су др Владета Јеротић, Јован Ћирилов, Љубивоје Ршумовић. У подножју планине Рудник где се и налази дом Божидара Мандића, одржава се фестивал авангардног позоришта и уметности „Шумес“ на коме су ове године наступили и глумци позоришта „Креативни хаос“ из Смедерева.

Модератор је Марко Цевтковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу. Трибина почиње у 19 часова, а улаз је слободан.