АЛБЕРТОВ ПУТ
У оквиру програма Дан домаћег филма посвећеног промоцији домаћег филмског стваралаштва кроз бесплатне пројекције документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије, 5. септембра са почетком у 18 часова у Центру за културу Смедерево биће приказан филм „Албертов пут“ Предрага Бамбића. Филм траје 56 минута. Улаз је слободан.
„Албертов пут“ је прича о животном путу Алберта Мајера, легендарног конструктора Панависион Панафлеx филмских камера који данас живи у Лос Анђелесу. Панафлеx камеру многи стручњаци и данас сматрају најбољом направљеном филмском камером. Алберт Мајер рођен је и одрастао у Перлезу поред Титела у Банату, а у Немачку је стигао као ратно сироче и немачки избеглица са територије комунистичке Југославије, где је притисак и терор који је заједно са сународницима трпео био од пресудног значаја за његово емигрирање.
Предраг Бамбић је филмски и ТВ сниматељ, а дипломирао је на одсеку за филмску и ТВ камеру Факултета драмских уметности у Београду. Као директор фотографије снимио више десетина целовечерњих играних и документарних филмова и тридесетак кратких филмова, те преко 3000 емисија и репортажа за информативни, документарни, забавни и музички програм. Снимио је више информативних програма и документарних филмова за: BBC, ARTE, CBS и SKY News, а за CNN International је снимио велики број информативних програма о свим важнијим догађајима у региону југоисточне Европе. Оснивач је продукционог студија „Montage”. Председник је Српске Асоцијације сниматеља (САС) и члан Борда IMAGO, Европске Асоцијације националних удружења директора фотографије. Одликан је Орденом за храброст.

 

http://www.albertsway.com/index.php/sr/

 

Дан домаћег филма је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.