АМАНЕТ У СМЕДЕРЕВУ
Ансамбл народних игара и песама Србије „Коло“, у понедељак, 23. јуна, од 20 часова, на великој сцени смедеревског Центра за културу, извешће музичко-сценско дело „Аманет“, које говори о страдању и победи Србије у Првом светском рату (1914-1918). Сценарио и режију за овај уметнички приказ голготе Србије у Великом рату урадио је Владимир Лазић, а диригент је мр Ивана Еклемовић. Цена улазнице је 200 динара, а део прихода намењен је у хуманитарне сврхе.

 

 

„Аманет“  је музичко-сценска фреска о страдању и победи Србије у Првом светском рату и посвећена  је обележавању стогодишњице овог важног историјског догађаја.

У стварању сопственог националног и државног идентитета, Србија је у Првом светском рату изгубила трећину свога становништва. Сећање на време великих искушења инспирисало је редитеља да на уметнички начин представи један од најтежих периода српске историје.

„Аманет“   јесте  својеврстан уметничи приказ голготе и васкрса Србије у Великом рату.

Из богатог литерарног и музичког наслеђа везаног за страдање и победе у Првом светском рату, коришћени су мотиви  наших познатих  композитора Станислава Биничког, Јована Пачуа, Даворина Јенка и других. Компонована музика за ово сценско-музичко дело је аутора Драгана Кнежевића и Добросава Васића.

Текстове наших познатих књижевних аутора и државника Боре Ћосића, Живојина Марковића, Милице Новковић, Николе Пашића, у филмованом делу казују наши еминентни драмски уметници: Љиљана Стјепановић, Љиљана Лашић, Мирјана Вукојчић, Михајло Јанкетић, Марко Николић, Божидар Стошић, Милорад Мандић, Ненад Ћирић, Виктор Савић, Андрија Кузмановић, Милош Петровић, Бојан Кривокапић, Ненад Хераковић, Владан Милић, Стеван Пиале, Љубомир Булајић, Иван Зекић, Раде Ћосић.

Аутори кореографија су Радојица Кузмановић, Братислав Грбић, Горан Митровић и Владимир Лазић.