BROD TEATAR U SMEDEREVU (KEJ NA STAROM PRISTANIŠTU) PETAK 12.9.2014.
Predstavljamo vam projekat „Reke Evrope – RIVers of Europe“ i program dešavanja na brodu „Brod Teatar“ koji će, u okviru turneje, pristati u Vukovaru 8. septembra, Novom Sadu 9. i 10. septembra 2014. godine i nastaviti put ka Beogradu, Smederevu i krajnjoj stanici Ruse u Bugarskoj.

Osnovni cilj projekta RIVE bio je da istraži uticaj reka na kulturu Evrope i stvori mogućnost za interkulturalne susrete, istraživanje, učenje i razvoj interdisciplinarnih i pan-Evropskih umetničkih dela, dosežući publiku u 11 država, kao i je jačanje međusobnog razumevanja i dijaloga evropskih građana, istovremeno poštujući kulturnu raznolikost i doprinoseći interkulturalnom dijalogu.

Projekat Reke Evrope je kombinovani projekat istraživanja, implementacije i prezentacije.
Umetnici iz cele Evrope, koji predstavljaju različite umetničke oblasti, istražuju uticaj reka (posebno onih koje spajaju države) na kulturu.
Naš istraživački program u muzici, plesu, pozorištu, vizuelnim i primenjenim umetnostima je fokusiran na kreiranje zajedničkog programa za publiku koja živi u slivovima Dunava, Rajne, Odre i Elbe.

Osnovni element programa je performans (plesni), ali takođe uključuje i prezentaciju vizuelnih elemenata, izložbu i besplatne umetničke radionice za decu. Sve ove aktivnosti dodatno izlažu ovu publiku uticaju reke na njihovu kulture.

Učešće u projektu uzelo je 20 umetnika, učesnika radionica, procesa produkcije i performansa, izložbi i koncerata i 16 partnerskih organizacija uključenih u pripremu i implementaciju projekta. Niz ustanova iz 38 gradova takođe je uključeno u pripremu i realizaciju konferencije i performansa na brodu.

Pripremili smo Brod Teatar kao prostor koji nije direktno vezan za državu, prostor ili kulturni okvir, nego kao mesto interakcije, međusobnih uticaja i stvaranja.

Glavna kulturna aktivnost turneje je prezentacija zajedničke kreacije (produkcije) predstavnika iz 8 zemalja u 4 discipline, plesnoj, muzičkoj, vizuelnoj umetnosti i dizajnu.

Tokom puta od Beča do Rusa, brod će stati u 24 grada, izvodeći 38 performansa, prolazeći kroz 7 zemalja. Zajedno sa autobuskom turnejom, koja sledi posle putovanja brodom, obuhvatićemo 52 performansa u 38 gradova u 11 zemanja.
Partneri koji su pripremili i realizovali ovaj projekat su:
D.ID Dance Identity (Austrija), Robert Schumana (Poljska), Space Theater (Holandija), Pro Porgressione (Mađarska), Derida Dance  (Bugarska), Meteorit Theater (Slovačka), Meteorit Theater (Nemačka) i Ustanova studentski kulturni centar Novi Sad (Srbija).

Web sajt projekta: www.riversofeurope.org

Facebook stranica: https://www.facebook.com/riversofeurope

 

U delu turneje koji se dešava u Srbiji brod „Brod Teatar“ će pristati u Novom Sadu 9. i 10. 9.2014, Beogradu 11.9.2014. i Smederevu (Kej na starom pristaništu) 12.9.2014.

U svim ovim gradovima biće izveden sledeći program:
16.00: radionica u gradu (perkusionisti i plesači) na raznim lokacijama
16.00-18.00: izložba i trenutak okupljanja na palubi broda
18.00-20.00: dizajnerska radionica – napravi svoju sopstvenu stolicu na obali
20.30 i 21.30: dva igranja performansa savremenog plesa u toku kojih traje izložba videa i interaktivnih instalacija u prostoru koje su svo vreme dostupne posetiocima.