БРОД ТЕАТАР У СМЕДЕРЕВУ (КЕЈ НА СТАРОМ ПРИСТАНИШТУ) ПЕТАК 12.9.2014.
Представљамо вам пројекат „Реке Европе – RIVers of Europe“ и програм дешавања на броду „Брод Театар“ који ће, у оквиру турнеје, пристати у Вуковару 8. септембра, Новом Саду 9. и 10. септембра 2014. године и наставити пут ка Београду, Смедереву и крајњој станици Русе у Бугарској.

Основни циљ пројекта РИВЕ био је да истражи утицај река на културу Европе и створи могућност за интеркултуралне сусрете, истраживање, учење и развој интердисциплинарних и пан-Европских уметничких дела, досежући публику у 11 држава, као и је јачање међусобног разумевања и дијалога европских грађана, истовремено поштујући културну разноликост и доприносећи интеркултуралном дијалогу.

Пројекат Реке Европе је комбиновани пројекат истраживања, имплементације и презентације.
Уметници из целе Европе, који представљају различите уметничке области, истражују утицај река (посебно оних које спајају државе) на културу.
Наш истраживачки програм у музици, плесу, позоришту, визуелним и примењеним уметностима је фокусиран на креирање заједничког програма за публику која живи у сливовима Дунава, Рајне, Одре и Елбе.

Основни елемент програма је перформанс (плесни), али такође укључује и презентацију визуелних елемената, изложбу и бесплатне уметничке радионице за децу. Све ове активности додатно излажу ову публику утицају реке на њихову културе.

Учешће у пројекту узело је 20 уметника, учесника радионица, процеса продукције и перформанса, изложби и концерата и 16 партнерских организација укључених у припрему и имплементацију пројекта. Низ установа из 38 градова такође је укључено у припрему и реализацију конференције и перформанса на броду.

Припремили смо Брод Театар као простор који није директно везан за државу, простор или културни оквир, него као место интеракције, међусобних утицаја и стварања.

Главна културна активност турнеје је презентација заједничке креације (продукције) представника из 8 земаља у 4 дисциплине, плесној, музичкој, визуелној уметности и дизајну.

Током пута од Беча до Руса, брод ће стати у 24 града, изводећи 38 перформанса, пролазећи кроз 7 земаља. Заједно са аутобуском турнејом, која следи после путовања бродом, обухватићемо 52 перформанса у 38 градова у 11 земања.
Партнери који су припремили и реализовали овај пројекат су:
D.ID Dance Identity (Аустрија), Robert Schumana (Пољска), Space Theater (Холандија), Pro Porgressione (Мађарска), Derida Dance  (Бугарска), Meteorit Theater (Словачка), Meteorit Theater (Немачка) и Установа студентски културни центар Нови Сад (Србија).

Web sајт пројекта: www.riversofeurope.org

Facebook страница: https://www.facebook.com/riversofeurope

 

У делу турнеје који се дешава у Србији брод „Брод Театар“ ће пристати у Новом Саду 9. и 10. 9.2014, Београду 11.9.2014. и Смедереву (Кеј на старом пристаништу) 12.9.2014.

У свим овим градовима биће изведен следећи програм:
16.00: радионица у граду (перкусионисти и плесачи) на разним локацијама
16.00-18.00: изложба и тренутак окупљања на палуби брода
18.00-20.00: дизајнерска радионица – направи своју сопствену столицу на обали
20.30 и 21.30: два играња перформанса савременог плеса у току којих траје изложба видеа и интерактивних инсталација у простору које су сво време доступне посетиоцима.