ČAROBNO NOVOGODIŠNjE MUZIČKO PUTOVANjE
Novogodišnji gala koncert, pod nazivom Bella Italia“ u Smederevu, 26. decembra, održaće renomirani gudački orkestar „Beogradski  solisti“, pod upravom Vojkana Borisavljevića, jednog od naših najpoznatijih dirigenata i kompozitora. Kao solisti nastupiće poznati italijanski tenor Tino Favaca i sopran Snežana Savičić-Sekulić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pozorišta Madlenianum i profesor solo pevanja na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

Oni će, u novogodišnjoj atmosferi, publici predstaviti atraktivan i popularan, ali u umetničkom i izvođačkom smislu veoma seriozan program. Na programu koncerta naći će se odabrane orkestarske kompozicije, arije i dueti iz opera Verdija, Pučinija, Maskanjija i drugih kompozitora, kao i poznate italijanske, napolitanske i sicilijanske pesme. Jedna od njih, možda i najpoznatija je napolitanska pesma „O sole mio“ iz 1898. godine, za koju je tekst napisao Đovani Kapuro, a muziku komponovao Eduardo di Kapua. Publika će čuti i nekoliko legendardnih šlagera, poput kompozicije L’Italiano, čiji je autor i izvođač legendardni italijanski pevač Toto Kutunjo. Orkestar će izvesti i Bramsovu „Mađarsku igru br. 5“ i Borisavljevićev „Vojvođanski galop“. Na kraju koncerta biće izvedena jedna od najpoznitijih kompozicija Vojkana Borisavljevića „E adesso addio“ (A sad adio).

Koncert će biti izveden u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 20.00 časova. Pokrovitelj koncerta je Grad Smederevo, a ulaz je besplatan.

 

 

 

Snežana Savičić – Sekulić – sopran

 

Završila je osnovne i postdiplomske studije na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi primadone Radmile Smiljanić. Snežana Savičić-Sekulić je solistkinja koja je paralelno sa operskom karijerom gradila i koncertnu karijeru sa zavidnim rezultatima i ocenama kritike. Na svom repertoaru ima preko 40 kapitalnih vokalno-instrumentalnih dela sarađujući sa velikim orkestrima i imenima muzičke scene. Punih deset godina (2001-2011.) predavala je na Akademiji Umjetnosti u Banja Luci, na Katedri za solo-pevanje stekavši zvanje Vanrednog profesora. Stalni je član i prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Tino Favazza – Tenor

 

Rođen na Siciliji. Umetnik izuzetnih vokalnih sposobnosti, koga karakteriše prirodna elastičnost glasa i snažna izražajnost. Đak čuvenog tenora Enrika Faċinija, a u italijanskoj školi opere sazreva njegova prirodna sklonost ka pevanju. Godine 2002. lično ga je odlikovao tenor Đuzepe Di Stefano specijalnom nagradom koja nosi njegovo ime, zbog „Sicilijanskog karaktera koji se ističe u svetu“. Međunarodno je priznati umetnik i predstavio se na brojnim koncertima u Italiji i inostranstvu. Pobednik internacionalnog festivala „Ohrid Fest 2011“ u Makedoniji, sa kompozicijom  Vojkana Borisavljevića „Terra Mater“.

Vojkan  Borisavljević  – Kompozitor, aranžer i dirigent

 

Studirao muziku i filozifiju na visokim školama u Beogradu i Parizu. O njegovom uspehu u dugoj i sjajnoj karijeri govore njegova brojna muzička dela ostvarena za potrebe pozorišta, filma, televizije, festivala, koncerata, mnogobrojne nagrade i priznanja u umetničkom i muzičkom svetu. Renomiran je u zemlji i inostranstvu, a time nosi počasno ime „istaknutog umetnika“. Danas je muzički direktor Pozorišta na Terazijama u Beogradu.

 

 

Program:

 

1. O, SOLE MIO (E. di Capua) – orkestar

2. SICILIANA (P. Mascagni)

3. DICITENCELLO VUIE (R. Falvo)

4. MARECHIARE (P. Tosti)

5. CARUSO – IL MONDO (L. Dalla – P. Donaggio)

6. VOJVOĐANSKI GALOP (V. Borisavljević) – orkestar

7. GIANNI SCHICCHI (G. Puccini) – Arija LaureteSnežana Savičić – Sekulić

8. NON TI SCORDAR DI ME (E.Curtis) – duet

9. TERRA MATER (V. Borisavljević)

10. L’ITALIANO (T. Cutugno)

11. GRANADA (H. Giraud)

12. MAĐARSKA IGRA br. 5 (J. Brahms) – orkestar

13. SICILIJANSKE VEČERI – Arija Elene (G. Puccini) – Snežana Savičić – Sekulić

14. VOLARE MEDLEY (D.Modugno – T. Renis)

15. O, SOLE MIO (E. di Capua)

16. TRAVIJATA – Vinska pesma (G. Verdi) – duet

17. FUNICULI, FUNICULA (L. Denza)

18. E ADESSO ADDIO (V. Borisavljević)