ЧАРОБНО НОВОГОДИШЊЕ МУЗИЧКО ПУТОВАЊЕ
Новогодишњи гала концерт, под називом Bella Italia“ у Смедереву, 26. децембра, одржаће реномирани гудачки оркестар „Београдски  солисти“, под управом Војкана Борисављевића, једног од наших најпознатијих диригената и композитора. Као солисти наступиће познати италијански тенор Тино Фаваца и сопран Снежана Савичић-Секулић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду и позоришта Мадленианум и професор соло певања на Академији умјетности Универзитета у Бања Луци.

Они ће, у новогодишњој атмосфери, публици представити атрактиван и популаран, али у уметничком и извођачком смислу веома сериозан програм. На програму концерта наћи ће се одабране оркестарске композиције, арије и дуети из опера Вердија, Пучинија, Маскањија и других композитора, као и познате италијанске, наполитанске и сицилијанске песме. Једна од њих, можда и најпознатија је наполитанска песма „О соле мио“ из 1898. године, за коју је текст написао Ђовани Капуро, а музику компоновао Едуардо ди Капуа. Публика ће чути и неколико легендардних шлагера, попут композиције L’Italiano, чији је аутор и извођач легендардни италијански певач Тото Кутуњо. Оркестар ће извести и Брамсову „Мађарску игру бр. 5“ и Борисављевићев „Војвођански галоп“. На крају концерта биће изведена једна од најпознитијих композиција Војкана Борисављевића „Е adesso addio“ (А сад адио).

Концерт ће бити изведен у Великој дворани Центра за културу Смедерево, са почетком у 20.00 часова. Покровитељ концерта је Град Смедерево, а улаз је бесплатан.

 

 

 

Снежана Савичић – Секулић – сопран

 

Завршила је основне и постдипломске студије на Академији уметности у Београду, у класи примадоне Радмиле Смиљанић. Снежана Савичић-Секулић је солисткиња која је паралелно са оперском каријером градила и концертну каријеру са завидним резултатима и оценама критике. На свом репертоару има преко 40 капиталних вокално-инструменталних дела сарађујући са великим оркестрима и именима музичке сцене. Пуних десет година (2001-2011.) предавала је на Академији Умјетности у Бања Луци, на Катедри за соло-певање стекавши звање Ванредног професора. Стални је члан и првакиња Опере Народног позоришта у Београду.

 

Tino Favazza – Тенор

 

Рођен на Сицилији. Уметник изузетних вокалних способности, кога карактерише природна еластичност гласа и снажна изражајност. Ђак чувеног тенора Енрика Фаċинија, а у италијанској школи опере сазрева његова природна склоност ка певању. Године 2002. лично га је одликовао тенор Ђузепе Ди Стефано специјалном наградом која носи његово име, због „Сицилијанског карактера који се истиче у свету“. Међународно је признати уметник и представио се на бројним концертима у Италији и иностранству. Победник интернационалног фестивала „Охрид Фест 2011“ у Македонији, са композицијом  Војкана Борисављевића „Terra Mater“.

Војкан  Борисављевић  – Композитор, аранжер и диригент

 

Студирао музику и филозифију на високим школама у Београду и Паризу. О његовом успеху у дугој и сјајној каријери говоре његова бројна музичка дела остварена за потребе позоришта, филма, телевизије, фестивала, концерата, многобројне награде и признања у уметничком и музичком свету. Реномиран је у земљи и иностранству, а тиме носи почасно име „истакнутог уметника“. Данас је музички директор Позоришта на Теразијама у Београду.

 

 

Програм:

 

1. O, SOLE MIO (E. di Capua) – оркестар

2. SICILIANA (P. Mascagni)

3. DICITENCELLO VUIE (R. Falvo)

4. MARECHIARE (P. Tosti)

5. CARUSO – IL MONDO (L. Dalla – P. Donaggio)

6. ВОЈВОЂАНСКИ ГАЛОП (В. Борисављевић) – оркестар

7. GIANNI SCHICCHI (G. Puccini) – Арија ЛауретеСнежана Савичић – Секулић

8. NON TI SCORDAR DI ME (E.Curtis) – дует

9. TERRA MATER (В. Борисављевић)

10. L’ITALIANO (T. Cutugno)

11. GRANADA (H. Giraud)

12. МАЂАРСКА ИГРА бр. 5 (J. Brahms) – оркестар

13. СИЦИЛИЈАНСКЕ ВЕЧЕРИ – Арија Елене (G. Puccini) – Снежана Савичић – Секулић

14. VOLARE MEDLEY (D.Modugno – T. Renis)

15. O, SOLE MIO (E. di Capua)

16. ТРАВИЈАТА – Винска песма (G. Verdi) – дует

17. FUNICULI, FUNICULA (L. Denza)

18. E ADESSO ADDIO (В. Борисављевић)