ЦАРСКИ РУСКИ БАЛЕТ ПОНОВО У СМЕДЕРЕВУ
Прослављени руски ансамбл, Царски руски балет, 7. новембра, поново долази у Смедерево са балетском представом „Крцко Орашчић“. Либрето за балет „Крцко Орашчић“, који ће бити изведен у Смедереву, написао је један од оснивача  Царског руског балета Гедиминас Таранда, који се прославио као звезда Бољшој театра. Најмагичнију бајку о чудесним сновима у Божићној ноћи изводе солисти Ана Пашкова, Лина Севелиова и Нариман Бекжанов. Последње двоје смедеревска публика је видела почетком ове године, када су гостовали са балетом „Лабудово језеро“. Улазнице за ову предтаву тада су биле распродате месец дана пре концерта. Зато су се организатори, овога пута, одлучили да популарни балет Петра Иљича Чајковског „Крцко Орашчић“ види већи број заинтересованих и изабрали Спортску халу Смедерево као простор у коме ће се балет извести и, при томе, понудили веома популарне цене и попусте за одређене категорије популације.

 

Прослављени руски ансамбл, Царски руски балет, 7. новембра, поново долази у Смедерево са балетском представом „Крцко Орашчић“.

„Крцко Орашчић“ је балет у два чина за који су кореографију првобитно урадили Мариус Петипа и Лев Иванов уз музику Петра Иљича Чајковског. Либрето је адаптација приче Е. Т. Хофмана „Крцко Орашшчић и Краљ мишева“. Балет је премијерно изведен у Марински театру у Санкт Петербургу, у недељу, 18. децембра 1892. заједно са опером „Јоланта“ Чајковског.

Музика Петра Иљича Чајковског је позната и вољена широм света. Слушајући дела овог композитора, свака особа налази у њима нешто сопствено, сродно и интимно. У овом задивљујућем дару – да изрази у музици осећања и мисли приступачне и разумљиве милионима људи, лежи огромна моћ уметности Чајковског.

Хофманова прича „Крцко Орашчић“ постала је основа радње последњег балета Чајковског. У зрелом добу, 1891. године, недуго пре његове смрти, П. И. Чајковски отелотворио је у свом раду нову тему – отварање света на ивици младости. Схваћен као „дечји“ екстравагантни балет „Крцко Орашчић“ био је лирска и филозофске поема и значајно дело које је отворило нове путеве у балетској уметности позног 19. и раног 20. века.

Либрето за балет „Крцко Орашчић“, који ће бити изведен у Смедереву, написао је један од оснивача  Царског руског балета Гедиминас Таранда, који се прославио као звезда Бољшој театра. Најмагичнију бајку о чудесним сновима у Божићној ноћи изводе солисти Ана Пашкова, Лина Севелиова и Нариман Бекжанов. Последње двоје смедеревска публика је видела почетком ове године, када су гостовали са балетом „Лабудово језеро“. Улазнице за ову представу тада су биле распродате месец дана пре концерта. Зато су се организатори овога пута одлучили да популарни балет Петра Иљича Чајковског „Крцко Орашчић“ види већи број заинтересованих и изабрали Спортску халу Смедерево као простор у коме ће се балет извести и, при томе, понудили веома популарне цене и попусте за одређене категорије популације.

Улазнице за балет „Крцко Орашчић“, који ће бити изведен 7. новембра у Спортској хали Смедерево, у продаји су на Билет сервису Центра за културу Смедерево и Туристичко информативном центру, а од 3. новембра и на Билетарници Спортске хале, по ценама од 2.000 динара за партер А, 1.500 динара за партер Б, 1.000 динара за ложе лево и десно до само 500 динара за трибине А, Б и В. Деца до 5 година не плаћају улаз, а за децу од 5 до 12 година, ученике, студенте, пензионере и инвалиде одобрава се попуст од 30%. За групне посете, предузећа (више од 20 улазница), попуст је 20%, а за ученике школа (више од 20 улазнице) одобрава се попуст од чак 50%. Представа почиње у 20.00 часова. Резервације и продаја на телефоне 4624-815, (Билет сервис Центра за културу), 615-666 (Туристичко-информативни центар) и 642-970 (Билетарница Спортске хале).