CENTAR OD NOVEMBRA DO NOVEMBRA 2013/2014.
Deo programa realizovanih u Centru za kulturu Smederevo ili uz tehničku i logističku pomoć Centra za kulturu, u periodu novembar 2013 – novembar 2014. godine.

 

Centar za kulturu je učestvovao u projektu za razvoj tehničke baze bioskopa i za nabavku audio i digitalne opreme i od Filmskog centra Srbije dobio 2.549.000 dinara. Odluka je doneta na osnovu sledećih kriterijuma: procenat učešća domaćeg filma u filmskom repertoaru, broj gledalaca u zavisnosti od broja sedišta, geografska lokacija bioskopa, kvalitet tehničke dokumentacije i investicionog plana, učešće drugih investitora, usklađenost sa zahteva Europasinemas, kvalitet plana-buduće programske orijentacije.

 

Fondacija Dragica Nikolić poklonila je deci iz Predškolske ustanove „Naša radost“ predstavu „Diznijev Novogodišnji urnebes“ koja je odigrana 23. decembra 2013. godine u Centru za kulturu Smederevo, a Gradska uprava Smederevo obezbedila je novogodišnje paketiće sa igračkama i slatkišima za 124 grupe mališana. Nakon predstave kojoj su prisustvovale Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora Fondacije „Dragica Nikolić“ , gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović , Violeta Karić, direktorka Fondacije „Dragica Nikolić“ i Mirjana Ćosić, direktorka Predškolske ustanove „Naša radost“  predškolcima su podeljeni paketići, a gradonačelnica je iskoristila priliku da se zahvali gospođi Dragici Nikolić na tome što je deci poklonila predstavu i paketiće i  okupljenim mališanima uputila Novogodišnju čestitku.

 

Centar za kulturu Smederevo uzeo je učešće kao jedan od partnera u projektu ISLANDS koji je osmišljen tako da povezuje relevantne subjekte u oblasti drame i obrazovanja u Srbiji – civilno društvo, škole, nastavnike, umetnike, donosioce odluka, istraživače, profesore… Naglasak na podsticaju uvođenja drame u nastavni proces, Partneri u projektu su  umetnička organizacija BAZAART iz Beograda, Pedagoško društvo Srbije, CEKOM iz Zrenjanina, Centar za podsticaj psihološkog rasta i razvoja HRAST iz Niša i Prijatelji dece opštine Novi Beograd. Pridruženi partneri su Klub studenata pedagogije i Omladinsko pozorište PATOS. Projekat su podržali Evropska unija kroz program „Podrška civilnom društvu“ i Republika Srbija, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

 

Jedna od najrenomiranijih svetskih baletskih trupa – Carski ruski balet predstavila se 1. februara 2014. smederevskoj publici spektakularnim izvođenjem baleta „Labudovo jezero“, jednog od najliričnijih i najpoznatijih baleta, nastalog prema kompoziciji velikana ozbiljne muzike Petra Iljiča Čajkovskog. Solisti u baletskoj predstavi koja je ponudila iskustvo vrhunskog umetničkog kvaliteta i naišlo na izvanredan odziv smederevske publike bili su zvezde Boljšoj teatra Lina Seveliova kao Odeta  i Nariman Bekžanov kao Princ Zigfrid. Carski ruski balet osnovo je 1994. godine Gedeminas Taranda, bivši solista Boljšoj teatra na inicijatavu proslavljene balerine Maje Pliseckaje koja je počasna direktorka ovog baletskog ansambla koji okuplja članove ponikle u najboljim baletskim školama Moskve i Perma. Koreografiju za balet „Labudovo jezero“ izveden u Smederevu radio je Parijus Petipa. Pokrovitelj koncerta bio je grad Smederevo.

 

U saradnji Gitar art festivala, Ambasade Španije, Instituta Servanstes u Beogradu i Centra za kulturu Smederevo u smederevskom Centru za kulturu upriličeno je gostovanje kvinteta Alberta Lopeza, flamenko atrakcije iz Španije. Mladi gitarista vanserijskog kvaliteta Alberto Lopez, muzička zvezda u usponu, vlasnik nekoliko prestižnih flamenko nagrada, predstavio se smederevskoj publici 14. marta i uz pomoć ostalih instrumentalista i plesačice oživeo strastvene melodije flamenka, koje u izvedbi Alberto Lopez kvinteta donose spoj tradicije i inovacije. Koncert se odigrao pod pokroviteljstvom grada Smedereva.

 

Od 1. do 17. aprila u Smederevu  je  31. put održana tradicionalna pozorišna manifestacija „Nušićevi dani“. Program „Nušićevih dana“ 2014. bio je i u znaku obeležavanja 150 godina od rođenja velikog srpskog komediografa koga su podržali Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica srpska. Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru dodeljena je Vlastimiru Vlasti Velisavljević. Jednoglasnu odluku o dodeli priznanja doajenu srpskog glumišta doneo je stručni žiri u sastavu: Svetlana Bojković, dramska umetnica iz Beograda, Svetozar Rapajić, profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i mr Tatjana Lazarević-Milošević, profesor književnosti iz Smedereva. Za najbolju predstavu 31. „Nušićevih dana“ po oceni stručnog žirija festivala koga su činili Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj, Jelica Sretenović, dramska umetnica i Dragoslav Mandić, profesor književnosti, proglašena je predstava „Rođendan gospodina Nušića“ u režiji Nebojše Bradića, po tekstu Dušana Kovačevića, a u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Na ovogodišnjim Nušićevim danima dodeljena je i novoustanovljena nagrada koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, preminulog pozorišnog kritičara i dugogodišnjeg saradnika festivala. Stručni žiri doneo je odluku da nagrada pripadne  dramskom umetniku Goranu Jevtiću za ulogu Živke u predstavi „Gospođa ministarka“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, prema dramskom tekstu Branislava Nušića, i u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Predstava„Gospođa ministarka“ koju su na „Nušićevim danima“ igrali glumci pozorišta „Boško Buha“ smederevska publika ocenila je kao najbolju.

 

Beogradska filharmonija i Centar za kulturu Smederevo zajednički su organizovali besplatan koncert namenjen deci predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda. Muzičari Beogradske filharmonije, koja je u programskoj sezoni 2013/2014 posvetila naročitu pažnju najmlađoj publici, priredili su 15. aprila koncert „Četiri godišnja doba“, poklanjajući mališanima izvedbu jednog od najpoznatijih dela klasične muzike. U dva termina smederevski predškolci i mlađi osnovci bili su u prilici da uz pomoć glumca-naratora i animatora Vladimira Aleksića uživaju u melodijama klasičnog dela Antonija Vivaldija.

 

Manifestacija „Korzo ponovo radi“ održana je prvog i drugog maja uz učešće brojnih smederevskih umetnika. Korzo je samo po sebi deo naše tradicije. Cilj ove manifestacije je da se korzou vrati onaj izgled i značaj koji je imao od ranije.

 

Leto u Smederevu je manifestacija koja obogaćuje kulturni život grada u letnjem periodu. Ove godine su učestvovali  brojni izvođači, kako domaći, tako i iz drugih gradova.

 

Grad Smederevo i Centar za kulturu Smederevo organizovali su humanitarni koncert koji se pod nazivom „Muzikom za ugrožene“ odigrao 28. maja, sa ciljem da sav prihod od prodatih ulaznica bude namenjen otklanjanju posledica poplava koje su pogodile i deo teritorije grada Smedereva. Na koncertu su nastupili popularni smederevski muzičari i domaće zvezde pop-rok scene. Publika je imala priliku da uživa u nastupima Sare Jovanović, Saše Vasića, Ljube Ninkovića, Vesne Mirković, Miroslava i Srđana Brankovića, Josipa Petkovića, Nevene Milošević, Igora Lazarevića i Bobana Devečerskog sa prijateljima. Prateći bend bio je „Konekšn“. Ukupan prihod od humanitarnog koncerta uplaćen je na namenski račun.

 

Od 27. juna do 5. jula u Smederevu se pod sloganom „Umetnost, rad, akcija“ odigravao jubilarni deseti međunarodni multimedijalni festival Patosofiranje. Celodnevne aktivnosti tokom trajanja festivala uključile su ulični teatar, predstave priznatih pozorišta, performanse,izložbe, umetničke radionice, okrugle stolove. Na samom otvaranju festivala novinarima su prvi put dodeljene nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje u oblasti kulture Smedereva i Srbije. Program je umnogome bio posvećen pitanjima obrazovanja i vaspitanja kao žarišnim tačkama savremenog društva i ulozi stvaralaštva i umetnika u pogledu delovanja na te aspekte života društva koje su od vitalne važnosti.

 

U svom prvom izdanju, gradska kulturna manifestacija, pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ odigravao se od 6. do 11. jula, a programska ponuda obuhvatila je pet pozorišnih predstava koje su ušle u festivalsku konkurenciju i koncert kojim je manifestacija zatvorena. Moto festivala bio je „Kretanje“ i ukazivio je na umetničko i civilizacijsko iskustvo koje podrazumeva hod kroz vreme, epohe, žanrove, pozorišne forme i različita stilska obeležja. U pogledu sadržaja „Teatar u tvrđavi“ bio je značajnim delom orijentisan na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata. Na festivalu su dodeljene tri nagrade. Statuetu sa likom  Mare Branković kao dobitnik nagrade MLADA NADA poneo je Nikola Rakić za ulogu Reja Dulija u predstavi „Lepotica Linejna“ u koprodukciji  „Art teme“ iz Beograda i Kruševačkog pozorišta. Stručni žiri doneo je odluku da se Nagrada za najbolju predstavu festivala dodeli predstavi „Devetstopetnaesta: tragedija jednog naroda“ u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta u Nišu i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Predstavu je režirao Milan Nešković, a dramatizaciju romana Branislava Nušića upriličio je Spasoje Ž. Milovanović. Dobitniku priznanja pripala je statueta sa likom despota Đurđa Brankovića. Prema glasovima publike, Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Dejan Tončić za ulogu slikara u predstavi „Devetstopetnaesta: tragedija jednog naroda“. Nagrađeni umetnik primio je statuetu Tvrđave.

 

Tradicionalna  Međunarodna likovna kolonija Grafika održana je 30-ti put u Centru za kulturu Smederevo  od  8. do 14.septembra 2014. godine. Ove godine kolonija je okupila devet umetnika, a pored učesnika iz Srbije  tokom rada kolonije nastale su grafike i umetnika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Bugarske.  Od 8. novembra do 10. decembra u galeriji Centra za kulturu Smederevo za publiku je otvorena  izložba grafika autora ovogodišenjeg saziva.

 

U okviru 127. Turističko-privredne manifestacije Smederevska jesen koja je održana od 18. do 21. septembra svečani defile imao je drugačiju koncepciju nego prethodnih godina. Dunavski kej, kao početna tačka kretanja defilea bio je i mesto pristanaka replike starog ruskog broda, lađe „Slavjana“ iz doba Kneza Vladimira za koga se vezuju počeci pokrštavanja ruskog naroda. Brod je bio deo prosvetne i naučnoistraživačke ekspedicije „Hodenje iz ruske u srpsku zemlju“, vezane za simbolično ponavaljanje poduhvata drevnih Rusića koji su prevalili dug put ka Srbiji kako bi, po pristanku, primili u brodove srpske neimare, crkvene pojce, prepisivače knjiga, umetnike koji bi delovali u obrazovnoj misiji među ruskim življem. Originalna „Slavjana“ tada je ostala srpskom knezu Jovanu Vladimiru. Pored toga što je evocirala duh srednjovekovne prestonice afirmišući likove Despota Đurđa Brankovića i despotice Jerine, kao i njihovu svitu, i što je potvrđivala duh manifestacije izvorno vezane za smederevsko vinogorje, za posvetu grožću i vinu, povorka je uključivala karnevalske grupe i kretala se ove godine od Dunavskog keja, preko ulice Despota Đurđa, zatim kroz ulicu kralja Petra Prvog do centralnog gradskog trga gde se odigrao program svečanog otvaranja 127. Smederevske jeseni i nastup karnevalskih grupa, učesnika defilea.

 

Tokom trajanja manifestacije koncert na Gradskom trgu održala je grupa „Legende“ koja u Smederevu ima svoju vernu publiku. Svoj prepoznatljivi lirični izraz i romantični duh publici okupljenoj u Malom gradu Smederevske tvrđave doneo svojim koncertom  renomirani kantautor Kemal Monteno. Nizu koncerata koji su održani na 127. Smederevskoj jeseni u okviru bogatog muzičkog programa koji je mogao zadovoljiti različite ukuse pripadaju i nastupi sastava „Neverne bebe“ kao i „Tropiko benda“. Jedan od najpoznatijih šansonjera nekadašnje Jugoslavije, Leo Martin, izveo je svoje hitove uz pratnju Beogradskog plesnog orkestra pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.

 

Koncert „Smederevo grade od starina“  okupio je izvođače narodne muzike  koji su imali nastupe uz orkestar Novice Negovanovića pod upravom Zorana Pavlovića. U programu su učestvovali Danka Stojiljković, Milena Plavšić, Raša Pavlović, Novica Negovanović, Dragan Pantić Smederevac, Ahmed Bajrić. Završni koncert na gradskom trgu održao je jedan od najvećih i najuspešnijih rok sastava sa domaćih prostora, Riblja čorba.

 

Proslavljeni baletski ansmabl „Carski ruski balet“ našao se 7. novembra 2014. drugi put pred publikom u Smederevu, i tom prilikom je u dva navrata izveden balet  „Krcko Oraščić“ za koga je muziku, kao i za „Labudovo jezero“ napisao Petar Iljič Čajkovski. Uz raskošnu scenografiju i virtuoznost baletskih solista dočarani su romantičarska atmosfera i svet na na ivici detinjstva obojen maštom i snovima. Magičnu bajku o čudesnim snovima u Božićnoj noći baletskim izražajnim sredstvima predstavili su solisti Ana Paškova, Lina Seveliova i Nariman Bekžanov zajedno sa kolegama iz trupe. Posebnost baletske predstave izvedene u Smederevu bila je i u tome što je uz baletske profesionalce nastupilo i 56 polaznika Baletskog studija Centra za kulturu Smederevo koga dugi niz godina uspešno vodi instruktor Jelena Dobrić. Kao i prilikom prvog pojavljivanja u Smederevu, „Carski ruski balet“ je i sa baletom „Krcko Oraščić“ izazvao oduševljenje u prepunom gledalištu.

 

15. novembra, u Smederevskoj hali održan je spektakularni humanitarni koncert Amadeus benda. Pred prepunim gledalištem ova proslavljena grupa je više od dva sata izvodila svoje najpoznatije hitove. Celokupan prihod od koncerta namenjen je za renoviranje smederevske bolnice.