DDF: STARA ŠKOLA KAPITALIZMA
Program DAN DOMAĆEG FILMA koji se realizuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i organizacijom „Filmkultura“ donosi smederevskoj publici još jedno zanimljivo filmsko ostvarenje. Radi se o filmu „Stara škola kapitalizma“ renomiranog reditelja Želimira Žilnika čija će se besplatna projekcija  održati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu 6. februara sa početkom u 18 sati.

Film „Stara škola kapitalizma“  smešten je usred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočaranjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici. Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja. Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce. Zastupnik ruskih tajkuna, broker s Volstrita i dolazak potpredsednika SAD-a Bajdena u posetu Beogradu – neočekivano zapliću sled događaja, vodeći priču do šokantnog završetka. Film beleži sve kompleksniji, a opet krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarujućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

 

 

Želimir Žilnik rođen je 1942. godine u Nišu. Jedan je od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i inostranim filmskim festivalima. Od samog početka profesionalnog rada na filmu okrenut je savremenim temama koji uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Slom sistema vrednosti u postranzicijskim zemljama centralne i istočne Evrope, problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Evrope-okvir su tekućeg tematskog ciklusa na kome Žilnik radi.