ДДФ: СТАРА ШКОЛА КАПИТАЛИЗМА
Програм ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА који се реализује у сарадњи са Филмским центром Србије и организацијом „Филмкултура“ доноси смедеревској публици још једно занимљиво филмско остварење. Ради се о филму „Стара школа капитализма“ реномираног редитеља Желимира Жилника чија ће се бесплатна пројекција  одржати у Концертној дворани Центра за културу 6. фебруара са почетком у 18 сати.

Филм „Стара школа капитализма“  смештен је усред таласа радничких протеста који се шире Србијом. Револтирани радници проваљују капије фабрике у којој су радили и с разочарањем откривају пустош коју су за собом оставили нови власници. Сукобљавања која следе, међу којима се деси и окршај између радника у опреми за амерички фудбал и газде и његовог обезбеђења у панцирима, не доводе до разрешења. Група младих анархиста, у знак солидарности киднапује газде и узима их као таоце. Заступник руских тајкуна, брокер с Волстрита и долазак потпредседника САД-а Бајдена у посету Београду – неочекивано заплићу след догађаја, водећи причу до шокантног завршетка. Филм бележи све комплекснији, а опет крајње живописан преглед садашњег времена и друштвених превирања под разарујућим утицајима домаћег и страног капитала.

 

 

Желимир Жилник рођен је 1942. године у Нишу. Један је од зачетника жанра доку-драма, награђиван на домаћим и иностраним филмским фестивалима. Од самог почетка професионалног рада на филму окренут је савременим темама који укључују друштвену, политичку и економску критику свакодневице. Слом система вредности у постранзицијским земљама централне и источне Европе, проблеми избеглиштва и миграција у новонасталим околностима проширене Европе-оквир су текућег тематског циклуса на коме Жилник ради.