ЕСТЕТИКА ФАТАЛНОГ: „КРАЉ У ЖУТОМ“
Програмско вече  под насловом „ЕСТЕТИКА ФАТАЛНОГ: „КРАЉ У ЖУТОМ“, прво издање  клуба „Гавран“ одиграће се у петак, 13. фебруара,  са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, у  оквиру понуде научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.  Публика ће бити у прилици да се упозна са идејама и смерницама у раду клуба уметности и књиге „Гавран“, основаног у Смедереву, а посебна пажња биће повећена њиховом првом издању, првом преводу на српски језик „Краља у жутом“, збирке прича америчког приповедача Роберта Вилијема Чејмберса.

Клуб књиге и уметности „Гавран“ чини група ентузијаста окупљених у културној мисији која је  израз нашла у  преводилачком, истраживачком и издавачком деловању. Својом пионирском иницијативом за кратко време издвојио се као јединствена појава на српској културно-уметничкој сцени. Захваљујући „Гаврану“ збирка прича „Краљ у жутом“ је у погледу идејне снаге и естетских квалитета јасно профилисана на домаћем терену. А прво издање клуба „Гавран“ сведочи о оријентацији према делима мрачније интониране фантастике, готским мотивима, садржајима прожетим искуством језовитости и зачудности.

„Краљ у жутом“, пре свега због тематско-мотивског склопа прича понуђених у првој половини збирке, нашао је место у антологијском есеју Хауарда Филипса Лавкрафта о натприродној страви у књижевности, а утицао је и на грађење митске димензије серије „Прави детектив“ која је привукла пажњу публике широм света.

Моћан и интригантан мотив уклете књиге, драме која одвлачи читаоца у пропаст и разара му разум, један је од кључних елемената имагинарног  простора „Краља у жутом“, његовог уметничког потенцијала и идентитета. Чејмберсове приче, са својим учинком на изградњи неомитологије, култом лепоте који даје печат његовом изразу, убедљиво, поетски, осликаним амбијентима, увођењем са плимом претећих наговештаја тајанствене и стравне фигуре Краља у жутом, воде нас кроз здање једне естетике фаталног која је залог трајности његовог дела у историји књижевности мрачније провенијенције. Висока естетизованост у „Краљу у жутом“ прожима се са декаденцијом која говори кроз симболику жуте боје, напуклине у умовима јунака, драматична искуства са оне стране разума.

У програму учествују чланови клуба „Гавран“, Милена Дасукидис и Александра Рајковић, филолози опште књижевности и преводиоци и Јелена Дасукидис, дизајнер. Модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.  Улаз је слободан.