ESTETIKA FATALNOG: „KRALj U ŽUTOM“


kralj-u-zutom

13.02.2015.

Koncertna dvorana u 19.00 sati

 

ESTETIKA FATALNOG: „KRALj U ŽUTOM“, prvo izdanje kluba „Gavran“

Učestvuju:

Milena Dasukidis , filolog opšte književnosti i prevodilac, Klub „Gavran“,

Aleksandra Rajković,  filolog opšte književnosti i prevodilac, Klub „Gavran“,

Jelena Dasukidis, dizajner,  Klub „Gavran“

Moderator: Marko Cvetković

Slobodan ulaz

 

Klub knjige i umetnosti „Gavran“ koga čini grupa entuzijasta okupljenih u kulturnoj misiji koja je  izraz našla u  prevodilačkom, istraživačkom i izdavačkom delovanju, svojom pionirskom inicijativom za kratko vreme izdvojio se kao jedinstvena pojava na srpskoj kulturno-umetničkoj sceni. Zahvaljujući „Gavranu“ objavljena je prvi put na srpskom jeziku, u punoj meri afirmisana, u pogledu idejne snage i estetskih kvaliteta jasno profilisana,  zbirka priča „Kralj u žutom“  američkog pripovedača Roberta Vilijema Čejmbersa. Prvo izdanje kluba „Gavran“ svedoči o orijentaciji prema delima mračnije intonirane fantastike, gotskim motivima, sadržajima prožetim iskustvom jezovitosti i začudnosti.

„Kralj u žutom“, pre svega zbog tematsko-motivskog sklopa priča ponuđenih u prvoj polovini zbirke, našao je mesto u antologijskom eseju Hauarda Filipsa Lavkrafta o natprirodnoj stravi u književnosti, a uticao je i na građenje mitske dimenzije serije „Pravi detektiv“ koja je privukla pažnju publike širom sveta.

Moćan i intrigantan motiv uklete knjige, drame koja odvlači čitaoca u propast i razara mu razum, jedan je od ključnih elemenata imaginarnog  prostora „Kralja u žutom“, njegovog umetničkog potencijala i identiteta. Čejmbersove priče, sa svojim učinkom na izgradnji neomitologije, kultom lepote koji daje pečat njegovom izrazu, ubedljivo, poetski, oslikanim ambijentima, uvođenjem sa plimom pretećih nagoveštaja tajanstvene i stravne figure Kralja u žutom, vode nas kroz zdanje jedne estetike fatalnog koja je zalog trajnosti njegovog dela u istoriji književnosti mračnije provenijencije. Visoka estetizovanost u „Kralju u žutom“ prožima se sa dekadencijom koja govori kroz simboliku žute boje, napukline u umovima junaka, dramatična iskustva sa one strane razuma.