ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СЛОБОДНА ЗОНА ОД 24. МАЈА
Због Дана жалости у Србији од 21. до  23. маја Центар за културу Смедерево отказује све програме у наведено време. Са редовним програмским активностима настављамо од 24. маја.

 

Филмски фестивал Слободна зона, оријентисан на приказивање документарних и играних филмова из најновије светске продукције који подстичу на размишљање о проблемским аспектима друштвено-историјских и културолошких тема иницирао је девету Турнеју широм Србије. Седам филмова које је публика прогласила најбољим на фестивалу одржаном 2013. године биће приказано и у Смедереву.  У оквиру Турнеје Слободне зоне, којом се афирмише концепт културне децентрализације, смедеревска публика имаће прилике да свакога дана, од 24. до 30. маја, са почетком у 18 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево погледа по једно од изабраних филмских остварења.

 

Овогодишњи избор филмова за Турнеју укључује убедљивог победника фестивала по гласовима публике, играни филм „The lunchbox, којим ће, у суботу 24. маја, бити започет низ пројекција у Смедереву. Реч је о остварењу индијског редитеља Ритеша Батре у коме мала забуна изазива велико чудо које доводи до изненадног пријатељства и љубави између двоје потпуних странаца.

 

 

У недељу, 25. маја биће приказан филм којим је свечано отворена Слободна зона и који је доживео четири фестивалске репризе на захтев публике – „Перверзњаков водич кроз идеологију редитељке Софи Фајнс . За главног јунака и наратора ово остварење има најпопуларнијег и најконтраверзнијег филозофа данашњице Славоја Жижека. У занимљивом документарцу, Славој Жижек има улогу водича кроз свет колективних снова који одређују веровања и деловања. Ајкула, Таксиста, Титаник, Мрачни витез само су неки од филмских наслова који добијају первертирани третман у Жижековом психоаналитичком приступу који може утицати на начин на који разумете ваше омиљене филмове.

 

 

На програму Турнеје ове године ће се наћи и нови филм чувеног британског редитеља Кена Лоуча  „Дух 45-те које у овим кризним временима, представља важан подсетник на велики и важан сан о бољем и праведнијем друштву у Великој Британији после Другог светског рата. Смедеревска публика имаће прилику да овај филм погледа у понедељак 26. маја.

 

 

Кандидат за Оскара у категорији за најбољи страни играни филм, „Прекинути круг“, Феликса ван Гронингена нам доноси у Смедерево, у уторак 27. маја, узбудљиву и бурну љубавну причу уз музичку пратњу фантастичне блу грас музике.

 

 

Фестивалски хит, документарни филм „Гангстер те воли“ Небојше Слијепчевића прати Недиљка Бабића са надимком Гангстер, који је пре четврт века одустао од постављања и спајања паркета и посветио се спајању усамљених срца широм Хрватске. Његов учинак огледа се у преко 200 склопљених бракова. Играни филм изузетне визуелне лепоте која је у контрасту са темом коју нам приказује биће приказан у Центру за културу Смедерево у среду 28. маја.

 

 

„Часови харомоније“ казахстанског редитеља Емила Биагазина обрађује тему која је веома важна и актуелна и за нас у Србији, а то је насиље у средњим школама. Љубитељи филмске уметности из Смедерева, у четвртак 29. маја, могу се сусрести са филмском причом лоцираном  у мало село у степском крајолику руралног Казахстана. Филм јединственог визуелног стила говори нам о борби 13-годишњег дечака са механизмима насиља и маргинализације у школи.

 

 

Бивши репрезентативац у уметничком клизању Андреј Гријацев привукао је пажњу озбиљне филмске публике широм света својим редитељским умећем  у филму исказаним кроз филм „Сутра“. Ово филмско дело документарног карактера, последње у низу филмова обухваћених Турнејом Слободне зоне, бави се једним од најпровокативнијих уметничко-активистичких парова на свету. Ради се о пару  Војна (рат) и њиховим радикалним акцијима и перформасима који су често на самој граници између уметности и криминала са којима ће публика моћи да се ближе упозна, последњег дана ревије, у петак 30. маја.

 

 

Улаз на Турнеју Слободна зона је бесплатан. Будући да се фестивал Слободна зона одиграва у продукцији Фонда B92 који је укључен у активности на пољу обезбеђивања средстава за помоћ угроженима у поплављеним подручјима Србије,  предлажемо суграђанима да, у знак солидарности, пре улаза на филмску пројекцију пошаљу SMS на број 1003.