IZLOŽBA IRANSKE KULTURE
Ataše za kulturu Ambasade Irana u Beogradu, dr Mahmud Šalui, otvorio je u ponedeljak uveče u Smederevu Izložbu iranske kulture i tom prilikom najavio nove kulturne sadržaje u tom gradu.
Na izložbi u holu Centra za kulturu za kulturu Smederevo predstavljene su fotografije iranskih znamenitosti i gradova, narodna radinost Irana, persijske minijature, a održana je i video prezentacija Teherana, glavnog i najvećeg grada Irana i jednog od najvećih gradova sveta.
Zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović je podsetio da je saradnja sa Ambasadom Irana dogovorena pre tri meseca, a prvi korak saradnje bila je donacija u knjigama Narodnoj biblioteci Smederevo.
“Pružamo veliku ruku dobrodošlice našim prijateljima iz Ambasade Irana koji su danas u Smederevu”, rekao je Teofilović osvrćući se prethodno na drevnu persijsku civilizaciju i sadašnju bogatu kulturu Irana.
Dr Šalui je, u okviru nastavka saradnje na kulturnom planu, najavio kurseve persijskog jezika u Smederevu, kao i koncert tradicionalne iranske muzike.
Iranski ataše za kulturu u Srbiji takođe je pozvao brojne posetioce u turistički obilazak nekih od 290 iranskih gradova u 33 provincije, u kojima živi oko 85 miliona stanovnika.
Izložba iranske kulture održava se u okviru Dana iranske kulture u Smederevu, nakon organizovane besplatne revije iranskih filmova savremene produkcije, koju su Smederevci bili u prilici da gledaju od 5. do 12. februara.
Dane iranske kulturu realizuje Centar za kulturu Smederevo u saradnji sa Kulturnim centrom Ambasade Irana u Beogradu i Gradom Smederevom.

Tekst i fotografije: www.arhiva.sdkultura.org.rs