ИЗЛОЖБА ИРАНСКЕ КУЛТУРЕ
Аташе за културу Амбасаде Ирана у Београду, др Махмуд Шалуи, отворио је у понедељак увече у Смедереву Изложбу иранске културе и том приликом најавио нове културне садржаје у том граду.
На изложби у холу Центра за културу за културу Смедерево представљене су фотографије иранских знаменитости и градова, народна радиност Ирана, персијске минијатуре, а одржана је и видео презентација Техерана, главног и највећег града Ирана и једног од највећих градова света.
Заменик градоначелника Бојан Tеофиловић је подсетио да је сарадња са Амбасадом Ирана договорена пре три месеца, а први корак сарадње била је донација у књигама Народној библиотеци Смедерево.
“Пружамо велику руку добродошлице нашим пријатељима из Амбасаде Ирана који су данас у Смедереву”, рекао је Теофиловић осврћући се претходно на древну персијску цивилизацију и садашњу богату културу Ирана.
Др Шалуи је, у оквиру наставка сарадње на културном плану, најавио курсеве персијског језика у Смедереву, као и концерт традиционалне иранске музике.
Ирански аташе за културу у Србији такође је позвао бројне посетиоце у туристички обилазак неких од 290 иранских градова у 33 провинције, у којима живи око 85 милиона становника.
Изложба иранске културе одржава се у оквиру Дана иранске културе у Смедереву, након организоване бесплатне ревије иранских филмова савремене продукције, коју су Смедеревци били у прилици да гледају од 5. до 12. фебруара.
Дане иранске културу реализује Центар за културу Смедерево у сарадњи са Културним центром Амбасаде Ирана у Београду и Градом Смедеревом.

Текст и фотографије: www.arhiva.sdkultura.org.rs