КАКО САМ ЗАВОЛЕО СМЕДЕРЕВО
У уторак, 9. децембра са почетком у 19 сати, у оквиру понуде научно-образовног програма Центра за културу Смедерево одржаће се програмско вече посвећено Смедереву. „КАКО САМ ЗАВОЛЕО СМЕДЕРЕВО“ наслов је програма који ће кроз излагање Дејана Радовановића, археолога у Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево , повезати личну ноту и темљено познавање особености града и његовог наслеђа.
Откривање локалних и универзалних вредности сопственог животног простора, његових противуречности, наталожених трагова прошлости и упознавања људи, теме су о којима ће говорити наш суграђанин Дејан Радовановић, покушавајући да са нама подели и своју личну авантуру укорењивања на смедеревском тлу. У свом трагању покушаће да нас проведе, како каже: “узаном стазом која води између моћног Дунава и питоме, али непредвидиве Мораве, смедеревских брда и непрегледне равнице, северца и кошаве, двехиљадегодишњег грожђа и стогодишњег гвожђа, благо киселкасте Смедеревке и ватреног Смедеревца, воћара и ратара, грађана и сељака, а понајвише између старих и нових дођоша“.
Излагање Дејана Радовановића биће праћено адекватним визуелним материјалом који ће допринети занимљивости ове својеврсне смедеревске туре. Поред професионалних активности које обавља као археолог при Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево, Дејан Радовановић је као председник Удружења за неговање природне и културне баштине „Храст“ током претходних година био протагониста бројних активности на пољу старања о Споменику природе Шалиначки луг. Редовни је сарадник „Смедеревског магазина“ у коме  читаоцима поклања своје надахнуте „сентименталне шетње“ кроз Смедерево. Улаз на програм је слободан.

Smederevo-Deja RadovanovicФото: Дејан Радовановић