KAVIJAR KONEKŠN
U okviru programa „Dan domaćeg filma“ koji se realizuje na inicijativu Filmskog centra Srbije i organizacije Filmkultura, orijentisane na edukativnu delatnost u oblasti audio-vizuelnih umetnosti, u Centru za kulturu Smederevo će u petak 9. maja sa početkom u 18 časova biti prikazan dokumentarni film „Kavijar konekšn“ reditelja Dragana Nikolića. Film „Kavijar konekšn“ uključen je u grupu ostvarenja čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije i koja, shodno svojoj umetničkoj vrednosti, odgovaraju konceptu afirmacije domaćeg filmskog stvaralaštva i promocije kvalitetnih filmova koji zavređuju širu bioskopsku distribuciju.

 

„Kavijar konekšn“ tragikomična je priča o dunavskim alasima koji ribare po vodenoj teritoriji u blizini Đerdapa. U nastojanju da dosegnu uspehe svoga oca, lovca na morune i „dunavskog kralja kavijara“, braća Pacov suočavaju se sa  novim okolnostima u svojoj borbi za opstanak  i sa grubim  pravilima igre. „Ribarski rulet o pacovima, mačkama, psima i kavijaru“, kako stoji u podnaslovu filma „Kavijar konekšn“, govori o bitnim odlikama vremena u kome živimo i kojih niko sa naših prostora ne ostaje pošteđen.  Film je nagrađen Velikim pečatom zagrebačkog festivala dokumentarnog filma, Zagreb Doks-a, 2008.

Nakon projekcije filma, održaće se razgovor sa rediteljem, scenaristom i glavnim snimateljem Draganom Nikolićem. Ulaz je slobodan.