KOSMA (DDF april 2015)
Program Dan domaćeg filma“ u svom aprilskom izdanju smederevskoj publici donosi film „Kosma“ Sonje Blagojević. Besplatna projekcija filma odigraće se u petak 3. aprila u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 18 sati.

Film „Kosma“ govori o jedinoj radijskoj vezi između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovaj dokumentarac  svedoči o onome o čemu se retko govori kada se priča o Kosovu – o životu izvan okvira vesti i politike. „Kosma” je život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija kroz glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima. Zvuk radio-emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce, a radio-programi svojim glasom i muzikom svedoče o svakodnevici, ljudskim vezama, važnim događajima i prisustvu nade.

 

 

Sonja Blagojević je rođena 1980. u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti (smer filmska i tv režija). Član je UFUS-a, a radi honorarno kao reditelj, asistent režije i producent na festivalu dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“. Svoje dokumentarne projekte potpisuje i kao scenarista i snimatelj. Njen prethodni film, srednjemetražni dokumentarac „Moj drug Srbija“, prikazan je na 20-ak domaćih i međunarodnih festivala, i osvojio je nekoliko nagrada.