КОСМА (ДДФ април 2015)
Програм Дан домаћег филма“ у свом априлском издању смедеревској публици доноси филм „Косма“ Соње Благојевић. Бесплатна пројекција филма одиграће се у петак 3. априла у Концертној дворани Центра за културу Смедерево са почетком у 18 сати.

Филм „Косма“ говори о јединој радијској вези између изолованих српских средина на Косову и Метохији. Овај документарац  сведочи о ономе о чему се ретко говори када се прича о Косову – о животу изван оквира вести и политике. „Косма” је живот претворен у звуке ФМ фреквенција, сагледан ушима радија кроз гласове оних који су без гласа и постојања у званичним медијима. Звук радио-емисија путује преко опустелих предела и напуштених кућа пробијајући баријере непремостиве за њихове слушаоце, а радио-програми својим гласом и музиком сведоче о свакодневици, људским везама, важним догађајима и присуству наде.

 

 

Соња Благојевић је рођена 1980. у Београду, где је дипломирала на Факултету драмских уметности (смер филмска и тв режија). Члан је УФУС-а, а ради хонорарно као редитељ, асистент режије и продуцент на фестивалу документарног филма „Седам величанствених“. Своје документарне пројекте потписује и као сценариста и сниматељ. Њен претходни филм, средњеметражни документарац „Мој друг Србија“, приказан је на 20-ак домаћих и међународних фестивала, и освојио је неколико награда.