KUMBA, MAMAROŠ, PALEOLIT, TRI PRASETA I PEVAJ BRATE 2
Još jedan programski bogat vikend je pred nama. Od večeras je na repertoaru Bioskopa Centra za kulturu sinhronizovani animirani film „Kumba“ o zebri rođenoj sa pola pruga, ali ova avantura pokazaće vama i vašim mališanima da je Kumba zebra i po. Projekcije su svakoga dana od 18 časova.

 

Khumba-2013

 

U terminu od 20 časova premijerno se prikazuje najnoviji domaći film „Mamaroš“, po scenariju i u režiji Momčila Mrdakovića. U ovoj odličnoj srpskoj komediji glavne uloge igraju Mira Banjac i Bogdan Diklić, zatim Bane Vidaković, Anita Mančić, Sergej Trifunović i drugi. Film donosi priču o izbeglištvu majke i sina u Ameriku za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Tamo, nažalost, kino-operater Pera otkriva da je zavladala nova digitalna tehnologija u prikazivanju filmova i da on ne može više da radi ono što je radio celog život, to jest kreirao magiju treperućeg svetla pokretnih slika. Tema sa kojom se sve više suočavaju i (pre)ostali kino-operateri u našoj zemlji. Cena ulaznice za filmove je 150 dinara.

 

mamaros-2

 

Doktor Dušan Mihailović, arheolog, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu večeras u 19 sati odvešće zainteresovane na arheološko putovanje u starije kameno doba sa naglaskom na pojavi umetničkog izraza evidentiranom u praistorijskim lokalitetima, na tematiziciji predmetne i pećinske umetnosti (pećinsko slikarstvo) i govoriti o pitanju njenog mesta i značaja u životu pretka današnjeg čoveka. Predavanje „Najranija svedočanstva o paleolitskoj umetnosti“ održava se u Koncertnoj dvorani u ulaz je slobodan.

 

predstava konja iz Laskoa

 

Dečiji pozorišne matine subotom ovog meseca donosi nam omiljenu klasičnu bajku „Tri praseta“ u izvođenju Teatra na Savi iz Beograda. Ovo predstava je napisana u stihu, a muziku je komponovao Peđa Vranešević, koga široka publika pamti po muzici za popularne TV serije, koju je kreirao zajedno sa bratom Mladenom (preminulim 2006. godine) – „Poletarac“, „Fore i fazoni“, „Varošarije“, „Priče iz Nepričave“… Pisac (dr Milivoje Mlađenović) je napisao ovaj tekst oslanjajući se na staru,svima znanu priču o „Tri praseta“, koji prave kuće i Vuku koji pokušava da ih u tome spreči. Poigravajući se jezikom i odnosima među likovima, približio je onu staru priču današnjim gledaocima. Za ostvarenje svoje želje, prasići (Cile, Mile i Žile) se bore zajedno sa decom (gledaocima), koji se aktivno uključuju u predstavu i pomažu im u zidanju kuće od cigala! Atraktivni kostimi, scenografija, muzika – čine da u ovoj veseloj, razigranoj, duhovitoj i poučnoj predstavi uživaju i „bivša“ deca – roditelji!
Predstava je do sada odigrana više od 1.000 puta, učesnik je brojnih festivala i revija pozorišta za decu. Bila je na repertoaru Somborskog narodnog pozorišta, učestvovala je na festivalu „Budva grad teatar“ kao i na četvrtom Festiću u Beogradu gde je Bora Nenić dobio nagradu za glavnu mušku ulogu.
Ova hit predstava namenjena je najmlađoj publici uzrasta od 2. do 12. godina. Cena ulaznice je samo 200 dinara.

 

Tri praseta - Art tema

Tri praseta – Art tema

Istog dana u 20 časova u Velikoj dvorani je repriza nastavka urnebesne muzičke komedije „Pevaj, brate: Misija evrovizija – na vrhu Evrope“ u kojoj igraju Andrija Milošević (Marijan), Milan Vasić (U Džeil) i Milan Kalinić (Fajta).
Da podsetimo stare i nove gledaoce, u nastavku pozorišne urnebesne muzičke komedije U Džeil, Marjan Dević i Fajta su ostvarili najluđe snove. Izabrani su da brane boje Srbije na Eurosongu! Eurosong se, bar u ovoj komediji, održava u Albaniji, Đirokatsri, gradu koji je starijim gledaocima poznat kao rodni grad Envera Hodže. Naravno, mi smo u modernoj i samo još malo pa ujedinjenoj Evropi i taj podatak nije od presudne važnosti. Bend „Pevaj brate“ u trenutku kada počinje ova smešna i pomalo gorka priča, čeka da bude pozvan na scenu i „otpraši“ svoju pesmu koja se visoko kotira na evrovizijskim kladionicama. Postoje tu mali problemi, svi predstavnici su sabijeni u bivše bunkere, nisu na glamuroznom bekstejdžu, jer su se na generalnoj probi potukli predstavnici Grčke i Nemačke. Zbog mira u kući i Evropi organizator drži izvođače razdvojenim. Našim junacima to ne smeta. Spremni su da se popnu na muzički krov Evrope. Ali, nerešeni politički odnosi u našem delu Evrope, te karakteri naših junaka učiniće da misija Evrovizija postane gotovo nemoguća misija. Cena ulaznice je 500 dinara.

 

s1150015

 

Više o svim programima možete naći na sajtu Centra za kulturu www.arhiva.sdkultura.org.rs

 

Sve sale se greju, a vama želimo vam lep provod u vašem Centru za kulturu na programima koje smo pripremili za vas.