LEPOTICA LINEJNA (Teatar u Tvrđavi I)


Linejna_Krusevac_plakat

FESTIVAL TEATAR U TVRĐAVI I 2014. – KRETANjE

8. jul 2014.

Mali grad Smederevske tvrđave u 21.00 sat

Koprodukcija ART TEMA Beograd i Kruševačko pozorište

LEPOTICA  LINEJNA 

Tekst: Martin Makdona

Adaptacija i režija: Miloš Jagodić

Scenograf i kostimograf: Darinka Mihajlović

Kompozitor: Milan Đurđević („Neverne bebe“)

Dramaturg: Branislav Nedić

 

Uloge:

Meg Forlan: Ljiljana Stjepanović

Morin Forlan: Jelena Stajkovac

Pato Duli: Dejan Tončić

Rej Duli: Nikola Rakić

Predstava traje 90 minuta

Cena ulaznice 200 dinara

 

PROGRAM UKLjUČUJE I NASTUP BENDA NEVERNE BEBE!!!

 

 

Reč reditelja

 

Mlada glumica Jelena Stajkovac je napravila svojevrstan podvig, pokrenuvši koprodukciju sa Kruševačkim pozorištem na realizaciji komada Martina Makdone „Lepotica Linejna“, kao prvi korak u borbi za decentralizaciju pozorišta. Podvig je, u vremenu kada su pozorišta u velikoj krizi, kada se predstave velikih pozorišnih kuća skidaju sa repertoara, a Kulturni centri po Srbiji nisu često u mogućnosti da finansiraju gostovanja pozorišnih predstava, stvarati pozorišnu predstavu u nameri da se postavi umetnički standard i dokaže da se ipak može, uprkos teškim vremenima, sačuvati stub bez koga nam nema sopstvenog identiteta, jer kultura jeste stub na koji se oslanja jedno društvo.

„Pitam se, kada bi kod nas, u Linejnu, bilo nekog dobrog posla, da li bih ostao? Hoću da kažem, nikada ovde neće biti dobrog posla, ali hipotetički, kažem. Ma čak i neki loš posao. Bilo kakav posao… A kad sam tamo, u londonu, i radim po kiši, osećam se manje više kao stoka… I ona soba u kojoj živim… sve upišani dušeci… I momci koji piju i povraćaju… I onda samo gledam u sat i razmišljam kako bih voleo da sam ovde. Ali kad sam ovde ne želim da sam tamo, naravno, ali znam da ni ovde ne želim da budem.“

Martin Makdona „Lepotica Linejna

 

Kultura je stub društva! Pozorište je stub kulture!

Ona nas oblikuje, održava i o nama pronosi glas nadaleko! Zapostavljena pod teretom teškog vremena u kom smo se zadesili, opominje nas da je trenutak borbe za opstanak došao! „Lepotica Linejna“ je moj odgovor na opomenu!

Jelena Stajkovac

 

Poznati irski dramski pisac Martin Makdona, svoje prve pozorišne korake je napravio još u ranim dvadesetim godinama, stvarajući sopstveni stil, teme i okruženje, koje će biti dominantno u većini njegovih dela koja su usledila. Fasciniranost Irskom kao svojom čudesnom domovinom, rezultirala je njegovim prvim pozorišnim komadom „Lepotica Linejna“, začudnoj, crnohumornoj, na momente brutalnoj drami o odnosu majke i kćerke u jednoj irskoj zabiti. Kroz njihov život, i život komšija, braće koji svoju sreću žele da potraže „tamo negde“, pisac iscrtava dilemu koja se proteže od nekih davnih godina, pa sve do danas. Otići u svet, ostaviti „vekovno ognjište“, biti večiti stranac, ili ostati u zavičaju, bez ideje, posla, osnovne egzistencije. Kroz izuzetno ozbiljne dramske sukobe, gde zlo i mržnja rastu iz mkinuta u minut, samo na momenete rasterećene briljantnbim humorom, Makdona govori priču o teškim ljudskim sudbinama, koje se dešavaju svuda. Pa i kod nas.

Branislav Nedić

 

„Lepotica Linejna“ je izuzetan dramski komad koji korespondira sa aktuelnim vremenom, baveći se društveno-odgovornim temama kao što su: elementi nasilja u porodici, pravo na izbor i slobodu sopstvenog identiteta.

Kreativni tim koji je stao iza ovog umetničkog poduhvata, potvrđuje umetnički integritet. Predvođen velikom i proslavljenom glumicom Ljiljanom Stjepanović, u ulozi Meg Folan, u predstavi igraju dva glumca Kruševačkog pozorišta: Dejan Tončić i Nikola Rakić, u ulogama Pata i Reja Dulija i Jelena Stajkovac u ulozi Morin Folan. Režiju komada potpisuje Miloš Jagodić. Muziku i song za predstavu potpisuje Milan Đurđević i „Neverne bebe“. Kostim i scenografiju kreirala Darinka Mihajlović. Dramaturg predstave je Branislav Nedić.

Predstava je premijerno izvedena 17.12.2013. u Kruševačkom pozorištu, gde se igra na stalnom repertoaru.

Snimljen je i spot za song „Rekvijem“ koji je napisao Milan Đurđević i izvode „Neverne bebe“, koji možete pogledati na sajtu You Tube, koji je i deo vizuelnog i estetskog identiteta, koji ova predstava želi da postavi kao standard.

 

http://www.krusevackopozoriste.com/