ЛЕТЊА РЕВИЈА ФИЛМОВА „ПРВИХ 11“
После управо завршеног планетарног спортског догађаја, Светског првенства у фудбалу, у климатизованом биоскопу Центра за културу Смедерево биће организована летња филмска ревија. У оквиру ревије, наредних 11 дана, од 15. до 25. јула, биће приказано 11 филмова, па је због свега тога симболично и названа „Првих 11“.

Ревија почиње данас (уторак 15. јул) француским филмом ФИФА: УЈEДИЊЕНЕ СТРАСТИ, о оснивању Међународне федерације фудбалских асоцијација (ФИФА). Ово је епска, неиспричана прича која оживљава инспиративну сагу о Светском првенству и говори о три пожртвована човека, Жилу Римеу, Жоаоу Аваланжу и Сепу Блатеру  која су се усудила да је покрену. Главне улоге тумаче: Жерар Депардје, Тим Рот и Томас Кречмен.

Дан касније (среда 16. јул) на репертоару је, француско-америчка копродукција ЏИМИ П, о  Индијанцу Џимију Пикарду, који се борио у Другом светском рату у Француској. Од последецица трауматичних искустава пред крај рата, доспео је у психијатријску војну болницу у којој се лече бивши војници, међутим доктор није успео да га излечи. Бригу о њему је затим, преузео француски антрополог и психоаналитичар Жорж Деверо, који се специјализовао за културу Индијанаца.

У четвртак 17. јула, на репертоару је акциона комедија ВАМПИРСКА АКАДЕМИЈА: СЕСТРЕ ПО КРВИ, у копродукцији САД, Велике Британије и, наравно, Румуније. У филму преовладава акција. Све се дешава брзо, енергично и са много хумора. Радња филма је смештена на  Академију Св. Владимира, која ни по чему није обична приватна школа – већ тајно место на коме вампири уче како да користе магију, а дампири – полу-људи, полу-вампири, пролазе кроз обуку како би могли да их заштите. Филм је рађен по истоименом роману Данијела Вотерса.

Петак 18. јул је (пред)одређен за један прави хорор. Реч је о филму V/H/S 2. Публика може да очекује паранормалне појаве, зомбије, зле ванземаљце и апокалиптичну визију пакла на земљи. В/Х/С 2 је антологијски хорор филм, наставак успешног филма В/Х/С из 2012. године. На филму, који чине кратки сегменти на бази „пронађених снимака“, између осталих, радили су и аутори филма „Пројекат вештице из Блера“, Грег Хејл и Едуардо Санчез.

Смедеревска публика је већ имала прилику да погледа филм ПЛАВО ЈЕ НАЈТОПЛИЈА БОЈА, јер је приказиван у биоскопу Центра за културу у оквиру повратничке ревије филмова са ФЕСТА. Тада је забележио добру посету, и с обзиром да је овај филм, о страсној вези две девојке, приказиван само један дан, ево прилике 19. јула, да га погледају сви који онда нису, а волели би. Ово остварење настало је према роману Џули Маро ,,Плави анђео”. Премијерно је приказан на Канском фестивалу 2013. године на коме је добио највеће овације и најбоље критике,  а такође је освојио Златну палму као и награду ФИПРЕСЦИ. Жири на челу са холивудским режисером Стивеном Спилбергом уручио је Златну палму режисеру Кечичеу, али и двема звездама филма – Адел Ексарчопулос и Леи Сејду, које су му се придружиле на позорници уз повике одушевљења из публике.

Следе још три филма које је публика видела у оквиру смедеревске мини ревије филмова са међународног филмског фестивала у Београду. Најгледанији у оквиру те ревије била је нова верзија филмског класика ЛЕПОТИЦА И ЗВЕР, универзална бајка о заљубљеном пару, чија љубав опстаје упркос разликама. Главне улоге тумаче харизматични Винсен Касел и нова француска звезда Леа Сејду. На репертоару је у недељу 20. јула.

ВЕЛИКА ЛЕПОТА је најбољи европски филм 2013. године и добитник Оскара за најбољи страни филм на 86. додели награда Америчке филмске академије. То је прича о циничном мизантропу, Џепу Гамбарделу, 65-годишњем писцу и новинару који се присећа своје младости и бурног друштвеног живота у Риму, у потрази за лепотом и инспирацијом да настави да пише. У режији италијанског редитеља Поала Сорентина главну улогу тумачи Тони Сервиљо. Приказује се 21. јула.

Британско-румунска копродукција НУЛТА ТЕОРЕМА је на репортару „Првих 11“ 22. јула. Ексцентрични и повучени компјутерски геније, кога тумачи светска филмска звезда, пореклом из Аустрије, Кристоф Валц, који живи у корпоративном свету Џорџа Орвела,  ради на мистериозном пројекту, тзв. „Нултој теореми”, математичкој формули која ће најзад потврдити да ли живот има некакав смисао.

Филм који је недавно приказиван на редовном репертоару биоскопа Центра за културу је француско-америчка копродукција КРВНЕ ВЕЗЕ. Овај одличан крими трилер који је прошао помало незапажено код смедеревске филмске публике, доноси причу о два брата на различитим странама закона. Дешава се Бруклину 70-их. Крис (Клајв Овен) излази из затвора, због доброг владања. Млађи брат Френк (Били Крудап) је полицајац који га нестрпљиво чека напољу. На репертоару је 23. јула.

За последња два дана ревије планирана су два премијерна наслова. Први је 24. јула, америчка романтична драма МРАЧНЕ УЛИЦЕ МЕНХЕТНА, у оригиналном преводу Емигрант. Радња филма смештена је у 1920. годину, када су у потрази за новим почетком и америчким сном, млада Пољакиња Ева Цибулски и њена сестра Магда из своје родне земље бродом кренуле за Њујорк. Драма почиње када стигну на острво Елис и када сестре бивају раздвојене. Главне улоге тумаче Џереми Ренер, Маријон Котијар и Јоакин Феникс.

И за крај ревије „Првих 11“, 25. јула, црна комедија ВЕШТИЧАРКЕ И БИЧАРКЕ, филм који важи за шпански спектакл у правом смислу! Прошле године освојио је осам награда Гоја и то највише у техничким категоријама. Филм није само технички изванредан, већ има и одличне глумачке бравуре и занимљиву радњу! У фокусу филма су двојица незапослених мушкараца која су починила злочин, због кога не само да их прогони полиција, већ и једна од бивших жена! Током бекства, доспевају у невероватну шуму коју насељавају канибалистичке вештице.

Све пројекције су у климатизованој Биоскопској дворани Центра за културу Смедерево и почињу од 21.00 сат. Сви филмови се приказују у блу-реј (Blu Ray) техници. Цена улазнице је 150 динара.