МИНИ ФЕСТ 2014. Није све ЦРНО-БЕЛО
После једанаест година поново ће се у Центру за културу Смедерево одржати ревија филмова са Међународног филмског фестивала ФЕСТ. У недељи од 17. до 23. марта, смедеревска филмска публика имаће прилике да види избор седам филмова из главног програма овогодишњег 42. ФЕСТ-а, који чине велики аутори, фестивалски победници и оскаровци. Биће приказана најновија остварења врхунске светске кинематографије, најбоља селекција филмова са фестивала из Кана, Торонта, Венеције. Између осталих, прошлогодишњи кански победник, контроверзно остварење тунижанског синеасте Абделатифа Кешиша „Плаво је најтоплија боја“, који је затворио овогодишњи београдски филмски фестивал, затим најбољи европски филм 2013. године и Сорентинова „Велика лепота“, награђена „Златним глобусом“ за најбољи страни филм и Оскаром за најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Ништа мање вредна пажње нису и енглеско-америчко-француска продукција „Филомена“, добитник девет награда на филмском фестивалу у Венецији, награде БАФТА за најбољи адаптирани сценарио и филм доајена пољске кинематографије Анжеја Вајде, о једном од најзначајнијих пољских политичара и нобеловцу Леху Валенси, који је освојио награду Премошћавање граница на Палм Спрингс фестивалу, награду Сребрни хуго за главног глумца Роберта Вјекевича, а глумица Мариа Росариа Омађио је освојила награду на фестивалу у Венецији. Тако, филмски репертоар уметничких филмова са ФЕСТ-а на мини ревији у Смедереву чине по једна француска, пољска и енглеска продукција, и по једна француско-немачка, италијанско-француска, америчко-румунско-енглеска и енглеско-америчко-француска продукција. Ако обратимо пажњу на жанрове, уз неизбежно мешање жанрова, чак пет филмова се жанровски одређују као драме, у комбинацији романсе, фантазије, комедије, трилера, уз два биографска филма и једну бајку за децу и одрасле.

 

Прошлогодишњи добитник „Златне палме“ и још преко педесет других признања или номинација за њих, Кешишов филм „Плаво је најтоплија боја“, многи филмски посленици проглашавају најбољим филмом ове године. У јавности се уочи овогодишњег ФЕСТ-а доста спекулисало информацијом зашто су организатори одлучили да баш ове године промене досадашњу праксу да им фестивал отвора кански победник. Многи разлог виде у чињеници да је тема филма лезбијска љубав. Ипак, други га сматрају једним од најљубавнијих филмова свих времена и изузетно значајним и на сваки начин важним бисером Седме уметности. Управо ова француска филмска сензација, позната и као „Аделин живот“, отвориће ревију филмова са ФЕСТ-а у Смедереву, у понедељак 17. марта.

 

Костимирана романса из 19. века „Невидљива жена“ је други редитељски подухват Рејфа Фајнса у коме се бави тајном везом већ средовечног писца Чарлса Дикенса (Рејф Фаjнс) са скоро 30 година млађом глумицом Нели Тернан (Фелисити Џоунс). Ова веза постала је једна од највећих љубавних прича у историји књижевности, инспиришући разне спекулације засноване на познатим чињеницама. „Невидљива жена“ је на програму у уторак 18. марта.

 

Филомена, са Џуди Денч у насловној улози, снимљена је по књизи „Изгубљено дете Филомене Ли“ новинара Мартина Сиксмита (кога игра Стив Куган) и заснована је на истинитим догађајима. „Филомена“ је прича о жени која је родила дете као тинејџерка и које су јој одузели и дали на усвајање и њеној педесетогодишњој потрази за њим. Филм нуди уверљиву причу о људској љубави и губицима, суштински славећи живот. Филм „Филомена“ је освојио девет награда на фестивалу у Венецији, по три номинације за Златни Глобус и награду БАФТА (добио је БАФТА за најбољи адаптирани сценарио) и четири номинације за Оскара у категоријама најбољи филм, адаптирани сценарио, главна глумица и најбоља музика написана за играни филм. Приказује се у среду 19. марта.

 

Један од најзначајнијих пољских редитеља, оскаровац Анжеј Вајда, у својој осамдесет седмој години режирао је филм о једном од најзначајнијих пољских политичара и нобеловцу – Леху Валенси. – Филм је намењен свима, али бих волео да га погледа млађа публика, јер је Лех одличан пример практичног учешћа у политичком животу – рекао је Вајда о свом подухвату. Лех Валенса, контроверзна личност, помогао је милионима да остваре снове које су крили дубоко у себи, утирући пут променама о којима нико није могао ни да сања. Некада је борба за слободу неопходна, некада слободу треба бранити, али никада не постоје околности у којима се о слободи не размишља. Филм је освојио награду Премошћавање граница на Палм Спрингс фестивалу, награду Сребрни хуго за главног глумца Роберта Вјекевича, а глумица Мариа Росариа Омађио је освојила награду на фестивалу у Венецији. „Лех Валенса: Човек наде је на репертоару у четвртак 20. марта.

 

Италијанско-француски филм „Велика лепота“, добитник Оскара за најбоље остварење ван енглеског говорног подручја, као и награде Европске филмске академије за најбољи филм, режију, главну мушку улогу и монтажу, биће приказан у петак 21. марта. Према речима редитеља Паола Сорентина, то је прича о лепоти живљења, али и о томе шта се крије иза очигледног осиромашења Италије, док критика пореди овај филм са заносним делима Фелинија. Главни лик (игра га Тони Сервило) је равнодушан и разочаран постарији човек који кроз алкохолну измаглицу посматра параду испражњеног, на пропаст осуђеног, истовремено моћног и депресивног човечанства.

 

Француско-немачка верзија приче о „Лепотици и звери“ базирана је на најранијој познатој верзији традиционалне бајке из збирке Габријел-Сузан Вилнев La Jeune Ameriquaine et les Contes Marins (Млади Американац и морске приче) из 1740. године. Необично је што се у њој појављује веома сурова звер. Реч је о вишеслојној бајци за децу и одрасле која говори о снази снова и сукобу љубави и материјалних вредности, због чега је изузетно актуелна и данас. Главне улоге тумаче Леа Сејдо и Винсен Касел. Ову бајковиту причу многи називају француском верзијом Хобита. На репертоару је у суботу 22. марта.

 

Смедеревски МИНИ ФЕСТ затвориће енглеско-румунска продукција „Нулта теорема“ у недељу 23. марта. Мистериозни пројекат „Нулта теорема” је математичка формула која треба да потврди да ли живот има некакав смисао.  На њој ради ексцентрични и повучени компјутерски геније, игра га фантастични аустријски глумац Кристоф Валц, који живи у корпоративном свету Џорџа Орвела,  вођен је егзистенцијалним гневом. Само једном у свом животу он је успео да искуси снагу љубави и пожелео да разуме разлог због којих људи постоје… Ову научно-фантастичну драму режирао је Тери Гилиам.

 

Све пројекције су у Биоскопској дворани Центра за културу Смедерево и почињу од 20:00 часова. Сви филмови се приказују у блу-реј (Blu Ray) техници. Цена улазнице је 200 динара.