МИНИ ФЕСТ 2015.
Традиција приказивања филмова са Међународног филмског фестивала ФЕСТ, која је после једанаест година обновљена прошле године у Центру за културу Смедерево, биће настављена и ове године. Следеће недеље од 11. до 15. марта, смедеревска филмска публика имаће прилике да види избор пет филмова, од којих су прва три из програма „Панорама“, а по један из програма „Хоризонти“ и главног такмичарског програма овогодишњег 43. ФЕСТ-а.

Ревију ће отворити, у среду 11. марта, америчко-француска драма „И даље Алис“ по сценарију и режији Брендана Глејзера и Воша Востморленда. За главну улогу у овом остварењу Џулијен Мур је награђена Златни глобусом и наградом за главну глумицу филмског фестивала у Палм Спрингсу. Џулијен Мур, у једној од најбољих улога у својој каријери, тумачи лик признате професорке лингвистике, др Алис Холанд, која када сазна да има Алцхајмерову болест у почетном стадијуму, сваког дана помало савладава умеће губљења. Чињеница да Алис читавог живота изучава језике и комуникацију, постаје моћно средство у борби против менталног пропадања, али то такође значи и да има јединствено додатно узнемирујуће схватање онога што следи. Поред ње у филму играју Алек Болдвин, Кристин Стјуарт и други.

Добитник Оскара 2011. за филм „Артист“  Мишел Азанависијус у свом најновијем остварењу „Потрага“ доноси нам тешку и поучну ратну драму, смештену у 1999. годину у време другог чеченског рата. Главне улогу тумаче Беренис Бежо, Анет Бенинг, Максим Емелијанов и други. Филм је на репертоару у четвртак 12. марта.

Драма која вас неће оставити равнодушним „Ескобар – Изгубљени рај“ још је једна прича о последњим годинама владавине Пабла Ескобара, испричана из перспективе Ника (Џош Хачерсон), сурфера из Канаде. Улогу колумбијског краља дроге Пабла Ескобара маестрално је одиграо популарни америчко-порторикански глумац Бенисио дел Торо. Ово импресивно остварење пуно акције је прво редитељско остварење Андреа Ди Стефана. Филм је приказан на фестивалима у Торонто, Сан Себастијану, Риму и Цириху. Филм је на репертоару у петак 13. марта.

Филм из главног, такмичарског програма ФЕСТ-а „Бели Бог“ биће приказан у суботу 14. марта. Добитник програма „Известан поглед“ и награде „Псећа палма“ у Кану 2014. године и награде публике „Златна наранџа“ у Анталији доноси нам причу о рату између човека и пса. Филм награђиваног мађарског редитеља Корнела Мундруца није само прича о међуврсној хијерархији, већ једна једноставна, али ефектна метафора расног и класног угњетавања,  док се друштво са маргине помера у страну за добробит малобројне елите, али и да би показало своју колективну снагу. Главне улоге тумаче: Жофија Псота, Шандор Жотер, Лили Хорват

Овогодишњи смедеревски Мини ФЕСТ затвориће „Туриста“, духовит и проницљив филм из програма „Хоризонти“, у недељу 15. марта. Филм је режирао шведски редитељ Рубен Естлунд, познат по хумористичком и прецизном приказивању људског понашања. У овој породичној драми, смештеној у Француске Алпе, главне улоге играју Јоханес Бах Кунке, Лиса Лувен Конгсли, Клара Ветергрен итд. На фестивалима 2014. године у Кану је добио награду жирија програма „Известан поглед“, а у Чикагу „Златног Хуга“ за најбољи филм.

Све пројекције су у новом, дигитализованом Биоскопу Центра за културу Смедерево и почињу од 20 часова. Цена улазнице је 200 динара.