НА БАЛКАНСКОМ ЋИЛИМУ СА БАЛКАНСКИМ ЖИЦАМА
Концерт „Балкански ћилим“, Трио Балканске жице, 17.12.2014. у 20.00 часова

 

 

Летите балканским ћилимoм сa гитарском породицом Старчевић

 

Смедеревску публику, у среду 17. децембра, најпознатија српска гитарска породица Старчевић, коју чине отац Зоран и синови Никола и Жељко, познатија као Трио Балканске жице, повешће на незаборавно музичко путовање, на „Балканском ћилиму“, кроз своју своју оригиналну инструменталну музику.

 

Музика „Балканских жица“ је синтеза свих балканских елемената: српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, мађарских, медитеранских, бугарских, грчких, оријенталних, са примесама џез музике, свинга и класичних елемената. Резултат комбинације многих култура је BALKAN SWING – JAZZ GUITAR – ETHNO – WORLD FUSION. Оригинална, атрактивна, aутентична гитарска музика, богата специфичним орнаментима, са префињеним укусом. Права презентација гитарске музике у балканскoм стилу, јединствена интерпретација Зорана и синова Николе и Жељка, универзални је музички језик без граница, право музичко путовање балканским ћилимом и прави избор за свe који воле балканску, џез, свинг, етно, или једноставно гитару. Још на почетку концертне каријере, измислили су шесторучно свирање на jедној гитари, то је од тада њихов заштитни знак. Наступали су на многим класичним гитарским, World music и џез фестивалима и концертима у: САД, Канади, Италији, Пољској, Мађарској, Турској, Русији, Молдавији, Словачкој, Чешкој, Финској, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Белгији, Холандији, Луксембургу, Шпанији, Енглеској, Литванији, Естонији, Норвешкој, Француској, Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори и Србији. Такође су држали и мастерклас студентима класичне и џез гитаре у Европи и Америци.

 

 

„Посвећеност Трија Балканске жице музици Балкана и Средње Европе инспирише. Гитарска интерпретација oве музике је чудесна. Заиста добро“, изјавио је Џон Маклохлин (енгл. John McLaughlin), један од највећих  енглеских џез гитариста свих времена.

 

Концерт ће бити одржан у Концертној дворани, са почетком у 20 часова, а улазнице по цени од 300 динара купују се на Билетарници Центра за културу.