OBRAZLOŽENjE ŽIRIJA O DOBITNICIMA NAGRADA NA PRVOM TEATRU U TVRĐAVI
MLADA NADA 

Rej Duli, u tumačenju Nikole Rakića na prvi pogled deluje kao jednostavna uloga što je redovno posledica dobrih glumačkih rešenja.U suštini lik Reja Dulija prisutan je u celoj drami kao vezivno tkivo i nosilac je dramskog zapleta što je žiri prepoznao kao zahtevan glumački zadatak koji je vrlo vešto i talentovano rešen.

 

NAJBOLjA PREDSTAVA

U veoma malom korpusu dramskih dela koja beleže stradanje Srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a čija se stogodišnjica obeležava ove godine, nije bilo lako  pronaći istinski dramski prikaz o tragediji srpskog naroda. Zato se dramski pisac Spasoje Ž. Milovanović odvažio da roman Branislava Nušića 915 pretvori u dramsko delo. Znao je Milovanović koliko je to teško ali je zajednička  autorska strategija reditelja Milana Neškovića i sinhronizovana igra glumaca osvetlila istorijski kontekst i stradanje indivdue zatečene na srpskim prostorima  1915 godine.

Stogodišnja udaljenost ovih istorijskih događaja veštom modernom dramatizacijom,  preciznim rediteljskim postupkom i nadahnutom a ujednačenom igrom glumaca približila se gledaocima. Oživeli su Nušićevi likovi, njihove sudbine i bojno polje. Bio je to složen posao. Dobili smo jedno savremeno pozorišno delo, posebne vrste, koje su gledaoci, prepoznavši podudarnost, pozdravili ovacijama.

 

u Smederevu, 11. jula 2014.

 

Žiri:

Nada Blam, dramski umetnik (predsednik)

dr Iva Draškić-Vićanović,  filozof, estetičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Beogradu (član)

Branko Janković, dramski umetnik (član)