ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА O ДОБИТНИЦИМА НАГРАДА НА ПРВОМ ТЕАТРУ У ТВРЂАВИ
МЛАДА НАДА 

Реј Дули, у тумачењу Николе Ракића на први поглед делује као једноставна улога што је редовно последица добрих глумачких решења.У суштини лик Реја Дулија присутан је у целој драми као везивно ткиво и носилац је драмског заплета што је жири препознао као захтеван глумачки задатак који је врло вешто и талентовано решен.

 

НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА

У веома малом корпусу драмских дела која бележе страдање Српског народа у Првом светском рату, а чија се стогодишњица обележава ове године, није било лако  пронаћи истински драмски приказ о трагедији српског народа. Зато се драмски писац Спасоје Ж. Миловановић одважио да роман Бранислава Нушића 915 претвори у драмско дело. Знао је Миловановић колико је то тешко али је заједничка  ауторска стратегија редитеља Милана Нешковића и синхронизована игра глумаца осветлила историјски контекст и страдање индивдуе затечене на српским просторима  1915 године.

Стогодишња удаљеност ових историјских догађаја вештом модерном драматизацијом,  прецизним редитељским поступком и надахнутом а уједначеном игром глумаца приближила се гледаоцима. Оживели су Нушићеви ликови, њихове судбине и бојно поље. Био је то сложен посао. Добили смо једно савремено позоришно дело, посебне врсте, које су гледаоци, препознавши подударност, поздравили овацијама.

 

у Смедереву, 11. јула 2014.

 

Жири:

Нада Блам, драмски уметник (председник)

др Ива Драшкић-Вићановић,  филозоф, естетичар, професор на Филолошком факултету у Београду и на Академији уметности у Београду (члан)

Бранко Јанковић, драмски уметник (члан)