ОТВОРЕН ТЕАТАР У ТВРЂАВИ
Драмски писац, Радослав Лале Павловић, отворио је у недељу увече  у Смедеревској тврђави први позоришни фестивал под називом Театар у тврђави.

Павловић је, обраћајући се посетиоцима, већим делом говорио о историјској улози и значају деспотове породице и посебно Маре Бранковић, по којој је названа једна од фестивалских награда, а што се самог фестивала тиче, истакао је да „овде нису представе које истражују позориште, већ представе које су истражене“.

Он је оценио да је ситуација у позоришној уметности у Србији толико лоша, да је више немогуће пасти, алудирајући на претходно изречене новинарске опаске да ће нови фестивал доживети фијаско.

„Сигуран сам да ћете уживати у овим представама и, у славу овог града – Смедерева, кажем да је фестивал отворен“, рекао је Павловић.

Након тога, изведена је прва фестивалска представа Парк, Театра Маска из Букурешта, који је у амбијенту Смедеревске тврђаве гостовао и прошле године.

„За рад румунске уметничке трупе карактеристични су истраживање потенцијала невербалног театра, неговање пантомиме, отелотворавање „живих статуа“, фокусираност на гест и телесни израз. Идентитет и оригиналност Театра Маска, уз атрактивна сценска и костимографска решења, потврђују се у пуној мери док се призори позоришним језиком артикулисане и ауторски сагледаване историје Букурешта појављују се кроз емоцијама прожету, романтичну причу без речи о прелепом парку Чишмиђиу. Поглед који сеже век и по унатраг представља нам парк као једну од знаменитости Букурешта и, истовремено, својеврсну ризницу успомена на харизматичне ликове и сведока промена генерација.“

Представу Постмодерни кабаре доброг војника Швејка, у извођењу Шабачког позоришта, публика ће моћи да погледа у понедељак, 7. јула.

Овогодишња програмска понуда нове градске културне манифестације обухвата пет позоришних представа које улазе у фестивалску конкуренцију и једно музичко дело којим ће манифестација бити затворена.

Град Смедерево је покровитељ новог градског фестивала Театра у тврђави, који је у погледу садржаја, значајним делом оријентисан на обележавање стогодишњице Првог светског рата.

 

www.smederevo.org.rs