Почео такмичарски део 31. Нушићевих дана
Представа Рођендан господина Нушића по најновијем тексту Душана Ковачевића у режији Небојше Брадића и извођењу Звездара театра, отворила је 11. априла такмичарски део 31. Нушићевих дана у Смедереву.

Пре саме представе, академик Душан Ковачевић обратио се посетиоцима “драгим пријатељима и суграђанима Бранислава Нушића.”

“Част ми је да нашом представом Рођендан господина Нушића отворимо такмичарски део овогодишњих позоришних игара, посвећен једном од највећих писаца нашег народа и једном од најчеститијих људи у новијој историји Србије. Бранислав Нушић је наш осмех, наш смех посветио нашим невољама, бригама, нереалним плановима и амбицијама људи жељних мале и велике власти, менталитету који често ради у корист своје штете. Улепшао нас је смехом, да кроз живот не идемо само смркнути, безвољни, нерасположени. Све своје најбоље и најпознатије комедије написао је кад му је било најтеже, кад је боловао и свој бол лечио заједничким смехом. На овај велики јубилеј, 150 година од рођења драгог писца, сачинили смо представу њему у част, у знак дубоког поштовања и захвалности за све што је написао и урадио, за све што нам је оставио као памет и радост. Драги пријатељи, уживајте у овогодишњим Нушићевим позоришним играма”, рекао је Ковачевић.

Представа Рођендан господина Нушића говори о пишчевом 60. рођендану, који је свратио у Скадарлију да се поздрави са себи блиским људима, док га чекају после свечане академије на Универзитету и у Народном позоришту на званичној прослави.

У улози слављеника уверљив је Бранислав Лечић, поред којег своје роле професионално тумаче Драган Петровић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Иван Зарић, Санда Балабан и као чланице оркестра Милена Живадиновић, Сања Марковић и Миа Ковачевић.

У реконструкцији епохе, представа са лакоћом и хумором наглашава податке из приватног и јавног живота комплексне личности Бранислава Нушића у тренутку његовог 60. рођендана, уз сенке трагичне ироније, као и незаобилазне аналогије са данашњим временом.

Смедеревци су одушевљено прихватили представу и глумце три пута извели на бис.

 

 

Овом представом, Звездара театар, Српска академија наука и уметности, Матица српска, фестивал Нушићеви дани из Смедерева и Стеријино позорје из Новог Сада, обележавају 150 година од рођења великог српског писца и комедиографа Бранислава Нушића.

Званичну селекцију фестивалског програма чини укупно шест позоришних остварења, а једној од њих ће фестивалски жири доделити награду за најбољу представу. Поред досадашњих фестивалских награда, ове године биће уведена награда стручног жирија за најбоље глумачко остварење фестивала и носиће назив Милосав Буца Мирковић, по дугогодишњем сараднику Фестивала који је прошле године преминуо.

Програм свечане доделе награда је 17. априла, када ћемо видети и позоришну представу по избору овогодишњег добитника Нушићеве награде за животно дело, Власте Велисављевића, који је 75-годишњи позоришни рад, још као дете, почео управо у Нушићевим комадима.

 

www.smederevo.org.rs