ПОЗОРИШНИ БОНТОН
Преносимо са сајта Београдског драмског позоришта: http://bdp.rs/bonton/

У оквиру прославе Светског дана позоришта 2012, БДП је покренуо већ дуго припремани пројекат Позоришног бонтона. Едукација и информисање позоришне публике је веома важан сегмент, коме ми позоришни професионалци морамо посветити посебну пажњу. Пријатељи и партнери пројекта су Факултет примењених уметности, одсек сценографија, Универзитет уметности у Београду и „Техноарт Београд“- Школа за машинство и уметничке занате.

Одлазак у позориште и учествовање у позоришној чаролији требало би да представља задовољство и ужитак. Међутим оно што може да поквари комплетан утисак јесте недовољно образована позоришна публика. Уколико не знамо да се понашамо, и својим понашањем сметамо људима око себе, и ометамо глумце на сцени, нарушавамо позоришну чаролију.

Да бисмо то спречили потребно је мало, да прочитамо, запамтимо и присвојимо правила понашања у позоришту, током трајања позоришне представе. Пре следећег одласка на неку позоришну представу проверите да ли знате како би требало, а како не би требало да се понашате у позоришту. Ако све ово већ знате, значи да сте образована позоришна публика, која својим примером може служити онима који још увек не знају сва правила Позоришног бонтона.

- На време се информишите о репертоару позоришта, представи коју гледате, резервишите и купите карте. Бићете задовољнији ако све ово одрадите на време. Уколико закасните и истекне Вам резервација, немојте кривити билетаре. Уколико не купите карте на време, можете бити незадовољни местом, немојте кривити билетаре и разводнике за то.
-У позориште дођите пристојно одевени (тренерке, мини сукње, шорцеви, исцепане фармерке, спортске патике, папуче, и слично нису прикладна гардероба). Уколико је у питању премијера, обуците се свечано.
Sanja-Bulat-2-636x450

Фото: Сања Булат

- Дођите чисти и сређени, али избегавајте коришћење прејаког парфема, сметаћете људима око Вас.
- Обавезно користите гардеробу за јакне, мантиле,капуте, велике шешире, кишобране, велике гломазне ташне и слично. Немојте сметати људима око Вас

Sanja-Bulat-5-636x450

Фото: Сања Булат

- Немојте каснити, дођите довољно раније, ако закасните немате право да негодујете ако Вам не буде дозвољен улазак у салу, најбоље је да сачекате прву паузу. Уколико Вас разводници ипак уведу у салу иако је почела представа, сместите се на прва слободна места, немате права инсистирати на својим местима. У току прве паузе можете се преместити на места за која имате карте.
- Уколико Вам је представа непозната, или желите да сазнате нешто више о комаду, можете то урадити путем програма који се налази код разводника у фоајеу.
Sanja-Bulat-4-636x450

Фото: Сања Булат

- Уколико поведете дете у позориште, објасните му правила понашања, информишите га на време о томе шта ћете гледати, ако је нешто нејасно или има неких питања, сачекајте паузу или крај представе за објашњења и одговоре.
-Када се смештате на своје место, а оно се налази у средини реда, обавезно се извините онима које морате подићи да бисте прошли, а кроз ред пролазите окренути лицем према људима који већ седе.

sibin-6

Фото: Сибин Аћимовић

- Ако сте болесни, имате кијавицу или кашаљ, останите код куће, Ваш кашаљ или кијавица сметаће осталој публици и глумцима, а у сали треба да влада потпуна тишина.
-Немојте уносити храну, грицкалице, сокове и слично, шушкаћете и бити гласни, сметаћете осталој публици и глумцима, а у сали треба да влада потпуна тишина.

sibin-3

Фото: Сибин Аћимовић

- Обавезно искључите мобилне телефоне, или било које друге уређаје, у току трајања представе. Уколико ипак заборавите да искључите звоно, а телефон Вам зазвони у току представе одмах га искључите, немојте се ни случајно јавити. Увек можете проверити пропуштене поруке и позиве у току паузе или након представе.
- Не шаљите и не проверавајте текстуалне поруке или маилове у току представе, светло Вашег мобилног телефона је још јаче у мраку, сметаћете људима око Вас, а ако сте близу сцене сметаће и глумцима.
sibin-5

Фото: Сибин Аћимовић

- Немојте фотографисати или снимати представу.
- Немојте причати, певати, коментарисати у току представе, сметаћете осталој публици и глумцима.
A_kraba-Ivona-2

Фото: Ивона Ашкраба

-Држите ноге на поду, немојте их подизати на седиште испред Вашег
- Аплаузом наградите глумце, можете аплаудирати и у току представе али након завршеног текста односно одређене сцена. Уколико нисте сигурни да ли је прави тренутак за аплауз боље немојте аплаудирати. Највећи аплауз је на крају извођења. Али немојте претеривати, викати, или добацивати неумесне коментаре.

A_kraba-Ivona-4

Фото: Ивона Ашкраба

-Уколико морате да изађете из сале раније, сачекајте прву паузу или сачекајте да се одређена сцена заврши. Немојте излазити у сред сцене, јако ћете сметати глумцима.
- Немојте журити да изађете када се заврши представа, сачекајте да се заврши аплауз, да глумци оду са сцене или да се спусти завеса.
A_kraba-Ivona-5

Фото: Ивона Ашкраба

Захваљујемо се пријатељима Позоришног бонтона:
ФАКУЛТЕТ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ
ОДСЕК СЦЕНОГРАФИЈА
УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ
ПРОФЕСОР МР. ВЕСНА ШТРБАЦ