Pozorište “Branisalv Nušić” | AJ, KARMELA


Pozorište „Branislav Nušić“ Smederevo

Hoze Sančiz Sinistera

AJ, KARMELA

Karmela i Paulino glume fino

Uloge: Dimitrije Dinić i Ivana Vuković

Svetlo: Zoran Ivanović

Ton: Vladimir Rapajić

 

O predstavi:

 

Godina je 1938. Vreme građanskog rata u Španiji, u kome su republikanske snage, u čijem su se redovima borili dobrovoljci iz čitavog sveta, poražene od fašističkih falangi generala Franka i njegovih saveznika, italijanskih i nemačkih fašista.

Pratimo glumački i ljubavni par, Karmelu i Paulina, koji su zbog nepažnje prešli liniju fronta i sada su zarobljeni i primorani od strane fašista da igraju predstavu kao poslednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje će fašisti sutradan streljati. Karmela i Paulino moraju izvoditi svoje muzičke tačke i glumačke burleske baš onako kako se to od njih zahteva: pristaju na sve kako bi se održali i preživeli. Komičar i zabavljačica, tako, malo-pomalo, postaju i protiv svoje volje saradnici fašističkog režima, sve do jednog trenutka kada Karmela odbija da igra brutalnu komediju koju im je poručnik dopisao. Radnja započinje dan nakon te izvedbe, da bi kroz fragmente, postupkom flešbeka, bila rekonstruisana i sklopljena, kao slagalica, u sliku događaja iz prethodne večeri.

Šta je suština rata? Za koga je on dobar, kome koristi? Svejedno je koja je zemlja u pitanju i koji narod, ostaju samo žrtve, žrtve koje se lako zaboravljaju umesto da opominju, i nastavlja se dalje kao da se ništa nije desilo, prave se nove greške, koje su u suštini stare. Da li umetnik može ostati dostojanstven i častan u borbi sa bilo kojim oblikom fašizma koji trajno uništava kulturu i sve moralne vrednosti?

Na publici je da otkrije enigmu!

Ay_Carmela