Позориште “Бранисалв Нушић” | АЈ, КАРМЕЛА


Позориште „Бранислав Нушић“ Смедерево

Хозе Санчиз Синистера

АЈ, КАРМЕЛА

Кармела и Паулино глуме фино

Улоге: Димитрије Динић и Ивана Вуковић

Светло: Зоран Ивановић

Тон: Владимир Рапајић

 

О представи:

 

Година је 1938. Време грађанског рата у Шпанији, у коме су републиканске снаге, у чијем су се редовима борили добровољци из читавог света, поражене од фашистичких фаланги генерала Франка и његових савезника, италијанских и немачких фашиста.

Пратимо глумачки и љубавни пар, Кармелу и Паулина, који су због непажње прешли линију фронта и сада су заробљени и приморани од стране фашиста да играју представу као последњу милост за војнике, ратне заробљенике које ће фашисти сутрадан стрељати. Кармела и Паулино морају изводити своје музичке тачке и глумачке бурлеске баш онако како се то од њих захтева: пристају на све како би се одржали и преживели. Комичар и забављачица, тако, мало-помало, постају и против своје воље сарадници фашистичког режима, све до једног тренутка када Кармела одбија да игра бруталну комедију коју им је поручник дописао. Радња започиње дан након те изведбе, да би кроз фрагменте, поступком флешбека, била реконструисана и склопљена, као слагалица, у слику догађаја из претходне вечери.

Шта је суштина рата? За кога је он добар, коме користи? Свеједно је која је земља у питању и који народ, остају само жртве, жртве које се лако заборављају уместо да опомињу, и наставља се даље као да се ништа није десило, праве се нове грешке, које су у суштини старе. Да ли уметник може остати достојанствен и частан у борби са било којим обликом фашизма који трајно уништава културу и све моралне вредности?

На публици је да открије енигму!

Ay_Carmela