ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ 32. ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА „НУШИЋЕВИ ДАНИ“
У смедеревском Центру за културу данас је представљен програм 32. Позоришног фестивала „Нушићеви дани“, који се организује од 16. до 25. априла, а конференцији за новинаре присуствовала је и овогодишња добитница „Нушићеве награде за животно дело глумцу – комичару“, Радмила Живковић, драмска уметница из Београда. У име Града Смедерева, присутне је поздравила Весна Стефановић, у Градском већу ресорно задужена за културу и информисање.

„Комичарски сензибилитет Раде Живковић није једноставно описати. Одликује га понекад ишчашена врцавост, али и сетна осенченост, – гротескна оштрина, али и емпатија, – убедљивост, али и стилизација, – јарка животност, али и осећање апсурда. „Фелини!“, узвикнула је шведска критичарка приликом гостовања у чувеном Драматену у Стокхолму. Свој комичарски дар Рада је развијала нарочито на репертоару наше модерне комедиографије, пре свега у делима наших класика прошлог, али и даље веома блиског нам века, Нушића и Александра Поповића. Често су њене комичне улоге биле веома слојевите. Критичари су понекад писали о трансформацији у гротеску, као што је запажено да је у комичним заврзламама увек додавала бар зрнце апсурда, или чак антидраме“, наводи се поред осталог у образложењу жирија и додаје:

„Ова награда за животно дело односи се на четрдесет година комичарске енергије и харизме Радмиле Живковић. Упркос томе, или управо захваљујући томе, њена глумачка персона је и даље протоком времена све богатија и разуђенија. Зато смо сигурни да ћемо и убудуће бити сведоци њених нових, па и изненађујућих глумачких домета. Животно дело Радмиле Живковић и убудуће ће бујати и расти.“

Драмска уметница Радмила Живковић, обраћајући се новинарима после образложења жирија, рекла је поред осталог да то комедиографско код Нушића и комично, у ствари је трагикомично.

„Зато сам сваку од тих, да кажем, комичних улога, играла са том дозом трагедије. Нушић је написао један приручник за живот, приручник за понашање“, истакла је драмска уметница и додала да увек за себе каже да је јако перспективна глумица.

Жири у саставу: Светлана Бојковић, драмска уметница из Београда, председница, мр Татјана Лазаревић Милошевић, професор књижевности из Смедерева и Светозар Рапајић, професор режије на Факултету драмских уметности у Београду ће Радмили Живковић на завршној вечери, 25.априла уручити „Нушићеву награду за животно дело глумцу комичару“, када ће се прогласити и остале награде овогодишњег позоришног фестивала. Одлуке о најбољој представи фестивала и најбољем глумачком остварењу донеће жири у саставу: Рада Ђуричин и Божидар Боле Стошић, драмски уметници из Београда и Драгослав Бата Мандић, професор књижевности из Смедерева. Биће изабрана и најбоља представа по оцени публике.

Овогодишњи селектор фестивала Братислав Петковић, драмски писац и редитељ из Београда, представио је селекцију у такмичарском програму фестивалa, а уметнички директор Сава Ђуричић, говорио је о осталим програмским сегментима и најавио да ће овогодишњи фестивал отворити Владимир Ђурђевић, драмски писац чије се две представе налазе у званичном програму.

У главном фестивалском програму, од 20. до 24. априла, публика ће бити у прилици да види пет представа. Звездара театар играће „Бајку о позоришту“ по тексту Владимира Ђурђевића, Атеље 212 извешће Нушићеву „Ожалошћену породицу“, Београдско драмско долази са представом „Три класе и госпођа Нушић“ Владимира Ђурђевића, у продукцији Звездара театра и агенција „Impressario” и „Colonna” видећемо „Велики талас“ по тексту Игора Амадеја и Народно позориште из Београда одиграће Нушићевог „Народног посланика“.

Покровитељи фестивала су Град Смедерево и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Фестивал „Нушићеви дани“ покренут је 1984. године у Смедереву, с циљем популаризације великог комедиографског дела Бранислава Нушића, који је детињство и младост провео у Смедереву.