ПРЕДСТАВЉЕН ТЕАТАР У ТВРЂАВИ
У Малом граду Смедеревске тврђаве у уторак је одржана конференција за новинаре поводом  првог позоришног фестивала Театар у тврђави, који ће бити организован од 6. до 11. јула у овом јединственом и монументалном амбијенту.

Домаћини су били Бојан Теофиловић, заменик градоначелника Смедерева и члан Организационог одбора фестивала Театар у тврђави и Радослав Павловић, председник Организационог одбора фестивала Театар у тврђави, саветник председника Србије и драмски писац, који је изразио уверење да ће нови фестивал бити добар и „другачији од новонастале моде“.

„Сви фестивали су постали Битеф, параБитеф, метаБитеф. Ово ће бити фестивал где ће глумци показати глумачко умеће, неће висити на сајлама, неће се бријати и фарбати лица. Показаће се тренутно најквалитетнији редитељи у Србији и гледаће се комади који имају причу, догађаје, профилисане ликове. Показаћемо оно што Аристотел захтева од писца у својој Поетици – да позориште хвали врлину“, рекао је Павловић на данашњој конференцији за новинаре.

Он је додао да је ове године било мало времена за уобичајену селекцију, али да до наредног фестивала има довољно времена да се овај профил појача.

„Наравно и да останемо у причи о стогодишњици, зато што нема ништа тако трагичног, тако значајног, тако јуначког у модерној српској историји, као што су четири године Великог рата, па из пристојности и културе сећања треба да остане присутан“, истакао је Павловић.

„Као што су некада београдски уметници направили фестивал у Дубровнику, тако што су радили тзв. фестивалске премијере, ми смо на неком трагу да идуће године неколико позоришта, у сарадњи са Градом Смедеревом, направе нешто што ће први пут изаћи овде и бити изузетно атрактивно и занимљиво, потпуно припадајуће овом простору“, наговестио је Павловић.

Заменик градоначелника Смедерева и члан Организационог одбора фестивала Театар у тврђави, Бојан Теофиловић, казао је да је Град Смедерево за реализацију новог фестивала наменио буџет у износу од 3 милиона динара „имајући у виду сложену економску ситуацију, околности које налажу штедљивост и поплаве драматичних размера и последица које су погодиле Србију“.

Градска културна манифестација, позоришни фестивал Театар у тврђави, биће одржана од 6. до 11. јула у монументалном амбијенту Смедеревске тврђаве, а овогодишња програмска понуда обухвата пет позоришних представа које улазе у фестивалску конкуренцију и једно музичко дело којим ће манифестација бити затворена. У погледу садржаја, Театар у тврђави је овога лета значајним делом оријентисан на обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Избор представа које ће се играти на летњој позорници у Малом граду укључује једно театарско остварење уметника из Румуније, првог фестивалског дана, као и четири представе у извођењу глумаца домаћих позоришта. Мото фестивала, „Кретање“, указује на уметничко и цивилизацијско искуство које подразумева ход кроз време, епохе, жанрове, позоришне форме и различита стилска обележја. У погледу садржаја, „Театар у тврђави“ је овога лета значајним делом оријентисан на обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Осим на билетарници Центра за културу, карте ће се од среде продавати и у Улици краља Петра код Туристичко информативног центра по цени од 200 динара.

Покровитељ фестивала је Град Смедерево, а реализатор Центар за културу Смедерево.

www.smederevo.org.rs