ПРОГРАМ 32. НУШИЋЕВИХ ДАНА 2015.
На 32. „Нушићевим данима“ у Смедереву биће одигране две представе у Сусрет Нушићевим данима, „Радован Трећи“ и „Златни ланчић од бижутерије“, три предфестивалске, „Карамазови/Сабласни Ерос“, „Др“ и „Детектор за лажи“, и пет фестивалских представа, „Бајка о позоришту“, „Ожалошћена породица“, „Три класе и госпођа Нушић“, „Народни посланик“ и „Велики талс“. У оквиру Нушићевих дана и представљање монографије „Бранислав Ђ. Нушић – живот и дело“, аутора Рашка В. Јовановића и изложба слика Васе Доловачког, као и Вече Радмиле Живковић, овогодишње добитнице „Нушићеве награде за животно дело глумцу – комичару“.

 

Април у Смедереву традиционално, већ 32 године, посвећен је јединственом позоришном фестивалу у Србији, у славу једног од највећих српских комедиографа Бранислава Нушића, који је важан део свог живота, детињство и младост, провео баш у нашем граду. Програмским сегментом У сусрет Нушићевим данима, који ће се одржати 2. и 3. априла, отпочиње овогодишњи 32. Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ под слоганом „Нушић је сам живот“.

 

У СУСРЕТ НУШИЋЕВИМ ДАНИМА

 

Нушићевској публици у Смедереву први ће се поклонити, у четвртак, 2. априла, млади глумци Омладинског позоришта Техничке школе у Смедереву, који ће у режији Наташе Рајић извести „Радована трећег“, култни комад великог српског савременог комедиографа Душана Ковачевића. Главну улогу Радована трећег у представи игра Владимир Михајловић, Руменка је Невена Гачић, Георгина Богдана Јеремић, Станислав Алекса Дабић, Јеленче Вилотић Ненад Јовановић, Келнер Милан Јелић.

Дан касније, у петак 3. априла, популарни глумац Андрија Милошевић извешће монодраму „Златни ланчић од бижутерије“, по тексту Миодрага Караџића, писца популарних драмских дела „Ђекна“, „Јеси ли то дошо да ме видиш“ и других. Представа је рађена у продукцији београдског ФаВИ театра. Андрија Милошевић ће пажњу публике заокупити двоструким улогама ТВ водитељке Златане Крезић и Костадина, Лалета.

 

ПРОГРАМ СВЕЧАНОГ ОТВАРАЊА

 

У наставку „Нушићевих дана“ публику у Смедереву очекује Програм свечаног отварања, који је планиран недељу дана касније, у четвртак 16. априла. После традиционалног полагања  венаца на споменик Браниславу Нушићу на Платоу испред Центра за културу, у импровизованој Кафани „Дарданели“, која је смештена у Холу Центра за културу биће представљана монографија „Бранислав Ђ. Нушић – живот и дело“, аутора Рашка В. Јовановића. Монографија је објављена поводом 150 година од Нушићевог рођења и у њој су веома детаљно изнети живот и обимно стваралачко дело једног од најплоднијих и најпопуларнијих српских писаца. Потом ће у Галерији Центра за културу бити свечано отворена изложба слика Василија Васе Доловачког, једног од највећих сликара са ових простора и ствараоца који, без сумње, спада међу највеће живе српске ликовне уметнике.

32. „Нушићеве дане“, потом ће у Великој дворани Центра за културу, отворити др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева.

Програм свечаног отварања завршава се  Циклусом „Нушићеви лауреати“, односно програмом којим се представи глумац, добитник „Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару“ на неком од претходних фестивала. Ове године то ће бити вече са Михаилом Мишом Јанкетићем, који је ову престижну награду добио 2003. године. Видећемо га у улози Фјодора у представи „Карамазови / Сабласни Ерос“ Фјодора Михајловича Достојевског, у драматизацији Милисава Миленковића, режији Владимира Лазића и извођењу Позоришта Славија из Београда. Поред Јанкетића, у представи играју и Ивана Ковачевић, Сања Радишић Суботић, Миљан Прљета, Жарко Степанов и Небојша Ђорђевић.

 

ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ

 

У оквиру претфестивалког програма који обележавају аматерска позоришта, 17. и 18. априла, могу се погледати премијера представе „Др“ Бранислава Нушића у извођењу домаћег Позоришта „Креативни хаос“ из Смедерева, у режији Невене Ракочевић и „Детектор за лажи“ Василија Сигарева, у режији Ненада Витанова, коју ће извести глумци Народног позоришта из Охрида, чиме овогодишњи фестивал још једанпут добија међународни карактер.

 

ФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ

 

Фестивалски програм уследиће од 20. до 24. априла, у оквиру којег ће бити одиграно пет професионалних позоришних представа, у избору селектора овогодишњих „Нушићевих дана, Братислава Петковића, драмског писца и редитеља. Прва на репертоару је у понедељак 20. априла „Бајка о позоришту“ Владимира Ђурђевића, у режији Марка Мисираче и извођењу ансамбла Звездара театра. У представи играју: Тихомир Станић, Милош Самолов, Петар Стругар, Снежана Савић, Искра Брајовић, Миодраг Крстовић и Весна Станковић. Аутор Владимир Ђурђевић ће се обратити публици пре извођења представе.

Следећа је на репертоару „Ожалошћена породица“, класик Бранислава Нушића, у режији Марка Манојловића, коју изводи Атеље 212 из Београда у уторак 21. априла. У главним улогама су Ненад Јездић, Ерол Кадић, Бранислав Зеремски, Иван Јевтовић, Дејан Дедић, Софија Јуричан, Радмила Томовић, Дубравка Мијатовић, Тамара Драгичевић и други.

Дан касније, у среду 22. априла, на репертоару је још једна представа по драмском тексту Владимира Ђурђевића, која носи назив „Три класе и госпођа Нушић“. Представу у извођењу Београдског драмског позоришта режирала је Милица Краљ, чија је представа већ једном бивала награђена најбољом на „Нушићевим данима“ („Госпођа министарка“ Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке 2006. године).  Главне улоге поверене су Даниелу Сичу, Слободану Боди Нинковићу, Сандри Бугарски, Паулини Манов,  Андрији Кузмановићу, Јелисавети Орашанин итд.

Још један Нушићев класик, „Народни посланик“ у извођењу српског националног театра, Народног позоришта у Београду, на репертоару је у четвртак 23. априла. Редитељ представе је Саша Габрић, а публика ће имати прилику да у овој представи види и овогодишњу добитницу Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, Радмилу Живковић у улози Павке. Јеврема Прокића игра Борис Комненић, а у осталим, живописним Нушићевим улогама су Калина Ковачевић / Нада Мацанковић, Миленко Павлов, Олга Одановић, Бранислав Томашевић, Анастасиа Мандић, Лепомир Ивковић, Бранко Видаковић и други.

Последња у конкуренцији за најбољу представу на фестивалу по оцени стручног жирија и публике је представа „Велики талас“ Звездара театра, у продукцији Агенција „Импресарио“ и „Колона“ из Београда у петак 24. априла. Аутор текста је уметник под псеудонимом Игор Амадеи, а редитељ је Ненад Гвозденовић. У представи играју: Љиљана Стјепановић, Нина Јанковић, Павле Пекић, Тања Бошковић, Раде Марковић и Стеван Пиале.

 

Рада Ђуричин и Божидар Стошић, драмски уметници из Београда и Драгослав Бата Мандић, професор књижевности из Смедерева, чланови су стручног жирија за доделу награде за најбољу представу и награде за најуспешније глумачко остварење на фестивалу. Награда за најбољег глумца фестивала носи име Милосава Буце Мирковића, есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте, једног од дугогодишњих сарадника фестивала „Нушићеви дани“. Установљена је на прошлом фестивалу, а њен први добитник је Горан Јевтић, за улогу Живке министарке у представи „Госпођа министрка“ Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта „Бошко Буха“ из Београда, а у режији Татјане Мандић Ригонат.

Након завршетка сваке фестивалске представе, у простору импровизоване Кафане „Дарданели“ у Холу Центра за културу, биће организовани сусрети аутора и извођача представе са медијима, као и додела награда за глумачко остварење вечери, и захвалница и плакета за учешће на фестивалу. Овом програму може да присуствује и заинтересована публика, која ће својим гласовима ове године, не само бирати најбоље глумачко остварење вечери и оцењивати представу, већ и бивати награђивана уколико гласа управо за оног глумца који те вечери победи.

 

Програм свечане доделе награда и Вече Радмиле Живковић, овогодишње добитнице „Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару“ одржаће се у суботу 25. априла.  

 

Покровитељи 32. Позоришног фестивала „Нушићеви дани“ су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево.

Спонзори су Телеком Србија, ДДОР Нови Сад, Banca Intesa, „Malac Trade“ Смедерево, „Комекс“ Смедерево, Фрувита, Цвећара „L’Amour“ Смедерево, Уметничка Радионица „Кузман“ Смедерево, Пекара „Lucky-S“ Смедерево, Економско-трговинска школа Смедерево, Ракић ЛТД Смедерево, Best Buy, Изотехна Смедерево, Подрум вина „Илић“ Водањ, Књижара „Гуливер“ Смедерево, Трговинско предузеће „Дуга“ Смедерево, „Компел“ Д.О.О. Смедерево, „Делтаграф“ Д.О.О. Смедерево, „Ангерона“ Д.О.О. Пожаревац, „Ђунекс“ Смедерево, Студио „Парадокс“ Смедерево и Нушић Фондација.

Медијски спонзори су недељни информативни листови Наше новине и Наш Глас, затим ЈП Телевизија Смедерево, Радио телевизија Смедерево и Телевизија „Јерина“ Смедерево, као и Радио „Лукс“ Смедерево. Фестивал су подржали и пожаревачки медији САТ телевизија и Телевизија Дуга, Регионални Радио Пожаревац и Радио Boom 93. Затим, Радио „Бус“ из Ковина и Радио „Пулс“ из Гроцке, као и интернет портали Семендриа, SD Cafe и Смедеревске новине. Медијска подршка фестивалу долази и из РТС ТВ Центра Смедерево.

 

ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА

 

Цена улазнице за представу „Златни ланчић од бижутерије“ је 600 динара у партеру и 500 динара на балкону. Цена улазнице за представу „Карамазови / Сабласни Ерос“ је 500 динара. Претфестивалски програми („Радован Трећи“ , „Др“ и „Детектор за лажи“), као и завршно вече доделе награда, су бесплатни. За ове програме потребно је на Билетарници преузети бесплатне улазнице због резервације места. Цена улазнице за представе у фестивалском делу програма  је 500 динара. Комплет улазница за представе у фестивалском делу програма  је 2.000 динара. Одобравамо попуст од 20% за организовану посету (минимум 30 улазница) за све представе за које се наплаћује улазница. За ученике основних и средњих школа, као и за студенте (до навршених 26 година) одобравамо попуст од 50% за балкон. За остваривање права на попуст, потребно је на Билетарници показати ђачку књижицу или оверен индекс. Резервације на телефоне 026/4624-815 и 064/829-5345 или на e-mail адресу: centar@arhiva.sdkultura.org.rs.

 

Преузмите програм 32. Позоришног фестивала „Нушићеви дани“ у pdf формату са овог линка:

32. Нушићеви дани 2015. 32_Nusicevi-dani_2015