SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE ZA NAJBOLjU PREDSTAVU NA 31. „NUŠIĆEVIM DANIMA“

Predstava „Rođendan gospodina Nušića“ po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića, predstavlja najcelishodnije, najkompletnije, najefektnije ostvarenje od šest ponuđenih, od strane selektora. Delo je značajno iz više aspekata prevashodno umetničkih, ali i prosvetiteljskih što je vrlo retko na našim scenama danas. Tekst obiluje istorijskim činjenicama iz života slavnog pisca i predstavlja izvanredno štivo kako za one koji manje poznaju život i priključenija Branislava Nušića, tako i za njegove dobre poznavaoce i poklonike. Dočarano nam je jedno vreme koje izvanredno korespondira sa današnjim trenutkom. Pored teksta, tome je doprinela precizna režija i odlični glumci, pre svih Dragan Petrović Pele, zatim Branislav Lečić kao Nušić, Petar Benčina kao kelner, Tamara Dragičević kao Boba… Scenu je izvanredno opremio Mile Jeremić, bez pretenzija da se nametne, već da služi ideji predstave. Iako se ovom predstavom na pravi način obeležava 150 godina od rođenja Branislava Nušića ona nadrasta izvesnu prigodnost povodom ovog značajnog datuma i doseže prave umetničke visine. Žiri je bio jednoglasan.

ŽIRI:

Bratislav Petković, predsednik